Slik velger du riktig tapet

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Enten du bygger nytt, renoverer eller bare ønsker å gjøre noen endringer i hjemmet passer det perfekt å tapetsere veggene. Du kan tapetsere de fleste rom, også bad-og vaskerom. Det er stor forskjell på tapeter og for å få det beste resultatet bør du velge en god tapet som er tilpasset rommet og veggene du skal tapetsere. Hos Interørkupp får du Norges største utvalg av tapet til alle rom, både vanlig tapet og spesialtapet. Hva slags tapet du velger vil ha en hel del å si for det totale inntrykket av boligen din. Du kan tapetsere én eller flere vegger, det er helt opp til deg.

Det er litt å tenke over når du skal velge riktig tapet til de ulike rommene i hjemmet ditt og vi har tatt en prat med interirokupp.no for tips og råd.

Planlegging

Planlegg hvilke rom du skal tapetsere og husk å la tapeten passe til gulvet. / Interiorkupp.no

Før du kjøper tapet bør du bruke litt tid på å planlegge. Finn ut hvilke rom og vegger du har planer om å tapetsere og finn ut hva du ønsker deg og hvilken stil du bør gå for.

Du kan tapetsere de fleste rom som har vegger av gips eller finér. Ved å tapetsere veggene skaper du det inntrykket du ønsker. Enten det skal være klassisk, moderne eller du vil ha det lunt og koselig.

Finn ut hvilke vegger du vil tapetsere og ta mål. Skriv gjerne ned alle målene så er du sikret at du har nok til tapetseringen når du bestiller tapet på nett.

Mønster, stil og farger

Gjør barnerommet koselig og innbydende med en spennende tapet på veggen./ Interiorkupp.no

Når du skal velge tapet til veggene, bør du velge farger og mønstre som passer til din allerede eksisterende stil. Lag en rød tråd mellom veggene og interiøret du har for en gjennomført stil.

Har du lyst til å være litt vågal kan du for eksempel lage en kontrastvegg ved å tapetsere én vegg i med en mønstret tapet og bruke en ensfarget tapet på de andre veggene i rommet. Skal du tapetsere barnerommet passer det fint med tapet med artige mønster eller i duse farger.

Det fungerer også fint å tapetsere veggene på kjøkkenet, badet og vaskerommet, men du må huske å bruke spesialtapet som er ment for litt tøffere bruk, samt til våtrom.

Husk å tenke over fargen du har på gulvene når du velger tapet, det vil ha litt å si på helhetsinntrykket at både gulv og vegger står i stil til hverandre.

Hvilke rom skal du tapetsere?

Flott og unik fibertapet som passer i alle rom./ Interiorkupp.no

Noen rom trenger en mer slitesterk tapet enn andre og noen rom trenger spesialtapet. Bestem deg for hvilke rom du skal tapetsere og tenk over hvilke kvaliteter tapeten du velger bør ha.

Gangen og kjøkkenet har som regel behov for en tapet som er litt ekstra slitesterk og som tåler en fuktig klut av og til. Soverom og stue blir som regel ikke utsatt for den tøffeste behandlingen og dermed kan du bruke en tapet som for eksempel papritapet eller tekstiltapet. Skal du tapetsere et rom som har mye sol bør du sørge for å velge en som ikke falmer.

I et våtrom som bad- og vaskerom bør du bruke våtromsvinyl eller annen tapet som er laget for bruk på bad. Alle tapeter er utstyrt med symboler som gjør det enkelt for deg å velge riktig tapet til riktig rom.

Valg av tapettype

Velg en tapet som er enkel å jobbe med for best resultat./Interiorkupp.no

Du får tapet i ulike varianter som vinyl, papir, tekstil og fibertapet. Hver av tapetene har ulike egenskaper som passer til de forskjellige rommene i boligen.

Her finner du hele utvalget av tapet

Papir tapet

Papirtapet er enkel å legge, men du må huske å ha lim på baksiden av tapeten før du setter i gang. / Interiorkuppet.no

Papir tapet er laget av papir, er lett å jobbe med og dekker underlaget godt. Papirtapet trenger litt ekstra forarbeid for best resultat. Her må du bruke lim på selve tapeten. Husk å bruke godt med lim. La tapeten ligge å svelle noen minutter før du har det opp på veggen.

Her finner du hele utvalget av papirtapet

Vinyltapet

Vinyltapet kommer i mange varianter og ofte med bakside av fiber./ Interiorkuppet.no

Vinyltapet er en slitesterk tapet i et plastlignende materiale og kommer ofte med en fiberbakside. Den er enkel å jobbe med og har en skinnende finish. Vinyltapet er grei å holde ren og brukes ofte på baderom og kjøkken.

Her finner du hele utvalget av vinyltapet

Fibertapet

Fibertapet kommer i mange moderne varianter og er lett å jobbe med. / Interiorkupp.no

Fibertapet er en moderne tapetype og den enkleste å tapetsere med. Mange tapeter har en fiberbakside som gjør den enkelt å jobbe med. Med en fibertapet har du limet direkte på veggen, og henger deretter tapeten på limet.

Her finner du hele utvalget av fibertapet

Tekstiltapet

Nydelige tekstiltapet i lin gir et eksklusivt inntrykk./Interiorkupp.no

Tekstiltapet er en eksklusiv tapet med tråder av farget garn som silke, lin eller viskose. Trådene er ofte limt til baner av papir eller fiber, men kan også være tekstil tvers gjennom. Denne typen tapet gir en eksklusiv effekt. Tekstiltapet brukes ofte i rom som stuen og på soverom.

Noen tekstiltapeter er impregnert som gjør at den er motstandsdyktig mot flekker og smuss. Noen tekstiltapeter kan ømfintlig mot lys så husk å sjekke merkingen til tapeten.

Her finner du hele utvalget av tekstiltapet

Fjerne eller beholde gammel tapet?

Skap ulike rom i hjemme ditt med ulike typer tapet. Du får dem i alle varianter, fra klassisk til det morderne./ Interiorkupp.no

I enkelte tilfeller kan du legge ny tapet over allerede eksisterende tapet. Har den gamle tapeten løsnet bør du derimot fjerne tapeten. Har du tapet på veggen med mønster og struktur vil dette i mange tilfeller synes gjennom den nye tapeten. Fjerner du gammel tapet vil du få det beste resultatet.

Slik tapetserer du

Det er enklere å tapetsere enn du kanskje tror, og resultatet kommer til å bli fantastisk./Interiorkupp.no

Det er mange som tror at det å legge tapet er vanskelig, men det er enklere enn du tror. Ved å velge riktig tapet og riktig lim, samt ritkig utstyr er sjansen stor for at du gjerne tapetserer igjen ved en senere anledning. Husk å bruke nok lim og gjerne en tapet som er enkel å jobbe med.

Dette trenger du for tapetsering:

 • Tapet
 • Tapetlim
 • Malerulle og rullekar
 • Tapetkniv
 • Børste
 • En bred sparkelspade
 • svamp og vann
 • Arbeidslys
 • Gardintrapp

Slik gjør du:

  1. Før du setter i gang må veggen du skal tapetsere være, tørr og ren. Vask gjerne veggen forsiktig før du starter for å fjerne smuss og fett.
  2. Skal du tapetsere nye gispvegger eller vegger som er sparklet bør du grunne veggen med et strøk akrylmaling. Da metter du veggen og slipper å bruke mer tapetlim enn nødvendig.
  3. Start alltid å tapetsere fra et hjørne eller inntil vindu og dørkam. Bruk vater til å måle opp en rett linje.
  4. Påfør tapetlim på veggen eller tapeten med en malerulle.
  5. Ta tak i enden av tapeten, mens du fortsatt har den på rullen og start med å feste tapeten på toppen av veggen. Stryk tapeten slett ved hjelp av en børste. Stryk fra midten og oppover, deretter fra midten og nedover.
  6. Ved listene bruker du sparkelspaden til å holde tapeten inntil listen mens du skjærer inntil sparkelspaden med en skarp tapetkniv.
  7. Legg neste lengde inntil den første.
  8. Tapetserer du med tapet med mønster må du sørge for at mønsteret passer inntil hverandre. Skjær av det overflødige mønsteret for å få det til å stemme.
  9. Til slutt bruker du en fuktig svamp til å fjerne overflødig lim på skjøtene mellom tapetene og på lister og karmer.

Gled deg til å fornye hjemmet ditt med både mønstrede og ensfargede tapeter.

Flere artikler