Slik vet du at Østersen er frisk og spiselig

content-marketing

Anbefalt

Det er noen der ute som kvier seg for å spise rå østers i frykt for at de skal være dårlige. Spiser du dårlig sjømat kan du, uten tvil, bli veldig syk, men det går stort sett raskt over. Når du skal spise østers finnes det faktisk noen tips du bør vite om som gir deg en god pekepinn på om østersen er frisk eller ei. Skal du spise østers er det veldig viktig at de er helt ferske og det er flere måter du kan se om de er ferske på. Vi har sett litt på hva du bør sjekke for å forsikre deg om at østersene er trygge å spise.

Du kan selvsagt bruke sansene dine som å lukte på innholdet i skjellet, men det finnes også flere andre tegn du kan se etter.

Skjellet

østers 4
Åpne og spis kun de østersene som er helt lukket.

Du skal aldri åpne og spise østers hvis ikke skjellet er helt lukket. En østers har en muskel i skjellet som gjør det ekstra vanskelig å åpne siden østersen holder skjellet sammen så godt det kan. Er skjellet helt lukket kan du ta høyde for at østersen er trygg å spise. 

Den sorte kanten

østers
Lag et lite kutt i den sorte kanten rundt østersen.

Når du har åpnet østersen vil du se at rundt innmaten sitter det en sort «kappe. Lager du et lite snitt i den sorte kanten vil du se at den beveger seg. Det forteller deg at østersen er levende og frisk.

Sitron

østers sitron
Drypp litt sitron på hver østers så ser du om de lever.

Når du har åpnet skjellet og gjort det klart til å kunne serveres drypper du noen dråper sitron på østersen. Dette tilfører ikke bare litt syre og friskhet du vil også se at østersen trekker seg litt sammen. Noe som er nok et tegn på at østersen er frisk og fersk.

Lukt

østers 2
Lukt alltid på østersen, den skal lukte friskt av saltvann.

Som med mye annen mat må du bruke luktesansen din. Lukter ikke østersen av friskt hav en vakker sommerdag skal du ikke spise det, men kaste det.

Sjekker du disse rådene før du skyller ned en østers kan du være rimelig sikker på at det går greit. Spis, kos deg og nyt opplevelsen.

 

Flere artikler