Slik vinner du kampen mot Brunsneglene

content-marketing

Anbefalt

Mange hager plages av disse, og er mang en hageentusiast sitt store mareritt år etter år. Brunsneglene samler seg i hopetall i små klynger og gnager seg gjennom hagens vakre blomster blad for blad. Selv om brunsneglen er over gjennomsnittet hatet av hageeiere gjør den faktisk nytte for seg. Den bidrar til både nedbryting og resirkulering av plantemateriale i naturen og er faktisk en viktig bidragsyter.

I utganspunktet hører ikke brunsneglen hjemme i norsk natur, men kom som blindpassasjer en gang på slutten av 80-tallet og har siden den gang klart å etablere seg godt i nesten hele Norge. Vil du forsøke å bli kvitt denne krabaten har vi funnet noen triks det kan være lurt å prøve.

Slik vinner du kampen over Brunsneglene

Det finnes en del grep som du kan ta for å sørge for at brunsneglen ikke trives i hagen din. Som bl.a enkle og forebyggende tiltak som vil sørge for færre brunsnegler sesong for sesong. I tillegg til å holde orden bør du også bruke litt tid på å fjerne de brunsneglen du finner i hagen.

Rydd og hold orden

hage 1

Som med mange skadedyr trives ikke brunsneglen i en velholdt og trimmet hage. Den elsker å ligge under fuktig trematerialer og under steiner. Nettopp derfor er det viktig å holde det ryddig rundt seg. Ta et skikkelig røsk vår og høst og sørg for å fjerne gammelt trevirke, gammmelt løv og kvister. I tillegg bør du være ivrig med å luke, heller litt for mye enn for lite. Fjern ugress og rusk og sjekk under steiner og i kratt.

Snu hver stein

stein

Brunsneglene kommer frem på kvelden når dugget legger seg, i regnvær kan du se dem hele dagen. Ta deg noen gode runder og finn så mange du kan, gjerne flere kvelder på rad. Plukk dem og ta livet av dem. Du kan klippe dem i to og grave dem ned. Det høres bestialsk ut, men det skal visste være ganske humant å klippe dem i to, rett bak hodet.

Samle gjengen

snegler

Du kan også forsøke å samle dem i grupper ved å ha øl i en brukt isboks f.eks. Fyll boksen med øl og brunsneglen vil krype ned i isboksen, men vil ikke klare å komme ut av den og vil ende med å drukne.

Sneglene spiser hverandre og tiltrekkes av lukten. Da kan du bruke et middel, nemaslug, som tilsettes de oppsamlede og døde sneglene slik at du infiserer de andre sneglene når de kommer slepende for å spise sine avdøde slektninger.

Plant noe brunseglene ikke liker

lavendel

Dette bør være bare ett av flere tiltak du gjør i kampen mot brunsneglen. Blir den sulten nok så spiser den hva som helst. Det er noen planter den ikke liker som ser flotte ut i hagen din slik som Rododendron, Roser, Eføy, Lavendel og aromatiske kryddervekster.

Det kan være greit å vite at brunsneglen er altetende, og spesielt glad i salat, grønnsaker løvetann og bær.

Gjør underlaget vanskelig

eggeskall

En helt naturlig avskrekker for brunsneglen er knust eggeskall. Ta vare på eggeskallene og knus dem og legg dem rundt plantene. Det skal være ubehagelig for sneglen å rase over eggeskallene, og de vil holde seg borte.

Visste du? De formerer seg i rekord fart og for hver snegle du fjerner slipper du unna 400 ekstra snegler neste år!

Lykke til ?

Flere artikler