Sliter du med dette? Det kan være farligere enn du tror

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er mange som sliter med søvnmangel og det kan tære mer på kroppen enn man kanskje tenker over. Det er stress og slit i hverdagen til mange og når natten kommer så uteblir søvnen, den du egentlig så sårt trenger. Det er utmattende å alltid jakte på søvnen og enda mer utmattende når du må slite deg gjennom dag etter dag med et hodet og en kropp som kun lengter etter å få sove. Det er mye som skjer med kroppen når søvnen uteblir og mangel på søvn kan faktisk være farligere enn du kanskje tror.

Det er forskjell på en natt i ny og ne hvor du rett og slett ikke får sove kontra lange perioder hvor det er håpløst å sovne. Klokken tikker og går og du vet at nok en dag venter og du er mer utmattet enn noengang. Vi har tatt en kikk på hva som skjer når du ikke sover godt og hva du kan gjøre for å forbedre søvnmønsteret ditt.

Mangel på søvn påvirker den fysiske helsen

diabetes

Etter kun få år med søvnmangel vil din fysiske helse bli påvirket. Når du mangler søvn over en lengre periode vil immunsystemet ditt få problemer med å lade batteriene og det øker risikoen for å utvikle kroniske sykdommer.

Hvis du sliter med vekten kan det i mange tilfeller tilskrives mangelen på søvn. Studier har nemlig vist at det er en sammenheng mellom søvnmangel og vektøkning. Dette kan dessverre føre til fedme og type 2-diabetes.

Når søvnmangel reduserer immunsystemet kan du også være mer utsatt for pusteproblemer. Hvis du allerede er plaget av kronisk lungesykdom kan du risikere å forverre tilstanden.

Søvnmange påvirker din psykiske helse

Sint

Selv når du er våken vil mangelen på søvn påvirke deg. Du kan føle deg mindre tilstede og årvåken. Du kan føle deg irritert og utmattet og alt kan virke vanskelig.

Hukommelsen din kan bli sterkt preget av søvnmangel. Jo mindre du sover jo dårligere hukommelse kan du risikere å få. Ofte er det et slit å bare klare å holde seg våken.

Når du sover lite så er det lite som skal til før du føler deg irritert og sint. Alt fra humørsvingninger til depresjon kan gjøre hverdagen vanskelig for deg.

Slik kan du bedre søvnen

sove

Det anbefales å få minimum 7 timer søvn hver natt. Selv om du sliter med søvnen finnes det noen knep du kan prøve for å få bukt med problemet. De vanlige tipsene er å ikke drikke kaffe etter klokken 18.00 på kvelden og sørge for å ikke bruke hverken mobiltelefon eller nettbrett på sengen, det kan være med på å ødelegge for søvnen. I tillegg bør du sørge for at du ikke har det for varmt på soverommet og legge deg når du begynner å bli trøtt.

Vektdyne

vektdyne

Mange har også positiv effekt av å bruke en vektdyne. En vektdyne er vesentlig tyngre enn vanlig dyner og sørger for å gi deg bedre søvn. Både vekten og trykket er med på å gi mange økt avslapping og bedre søvnkvalitet. Mange som bruker vektdyne opplever å få en dypere søvn, de sovner raskere og våkner med uthvilt. Det er i hvertfall ikke skadelig å gi det et forsøk og kanskje vil du klare å bedre søvnen.

Vil du gi vektdyne er sjanse kan du ta en kikk på den her.

Husk å ta kontakt med legen din om du sliter med søvnen i lang tid, lykke til ?

Flere artikler