Stjeler naboens tre kveldssola? Kapp det ned!

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er nok av historier om naboer som sliter med å bli enige og trær som står i veien er ofte roten til mange nabokrangler. Vi kan i utgangspunktet ikke ta oss til rette på annenmanns eiendom å fjerne hverken trær eller planter som måtte være til sjenanse for oss. Men har naboen et tre som stjeler utsikten din, eller er gammelt og slitent finnes det muligheter for at du kan fjerne det, enten naboen vil eller ei. Det beste er selvsagt å komme til en enighet med naboen. Start med å ta en prat med naboen og legg frem saken din, ofte kan det komme gode løsninger ut av et samarbeid.

Du kan kreve at naboen feller et sjenerende tre, men det ligger visse vilkår i bunnen som må være oppfylt. Husk også at hvis du bor i et borettslag, eller i et sameie, gjelder egne regler.

Kan ikke gjøre helt som man vil på egen eiendom

plante tre

Det er faktisk regler for hva du og naboen din kan plante i egen hage. Naboen kan ikke plante et tre på sin eiendom som kan være til sjenanse for deg, hverken nå eller for fremtiden. Har du kjøpt deg et hus med fantastisk utsikt og kveldssol kan ikke naboen plante et tre som kan komme til å ødelegge både utsikten din og solforholdene dine.

Naboens tre må være et stort problem for deg

tre i sola

Har naboen et tre som egentlig bare irriterer deg kommer du nok ikke langt. Treet må virkelig være i veien for deg. Det betyr at treet til naboen i årenes løp har vokst seg så stort at det skygger for solen over store deler av tomten din. Har du andre steder du kan oppholde deg på eiendommen din som gir like gode solforhold, eller utsikt, som ved treet du vil fjerne, er det ingen selvfølge at du får medhold i å fjerne treet.

Du kan derimot kreve å få treet fjernet hvis det er synlig gammelt og ødelagt. Skulle det gå over ende i et uvær og gjøre skade på eiendommen din vil eieren stå økonomisk ansvarlig.

Treet til naboen kan ha en viktig verdi

gammelt tre

Naboens tre kan ha en spesiell funksjon som gjør at de kan nekte deg å få det fjernet. Kanskje sørger treet for le for vinden, eller det har en lang historie i hagen som er viktig for  eieren, da må du nok jobbe hardt for å uten videre kunne felle det.

Varslingsplikt

hage

Hvis treet til naboen stadig har rusk og rask som faller ned på din eiendom vil det anses som en ulempe og du kan ha gode grunner til å få det fjernet. Hvis treets grener og røtter henger over på din eiendom har du rett til å fjerne det, men det beste er å ta en prat med naboen før du går løs med motorsaga. Du har faktisk plikt til å varsle naboen og du må ikke fjerne mer enn det som faktisk henger over eiendommen din.

Husk at et tre som skulle finne på å ramle over ende etter mange år og som viser seg å være både ødelagt og gammelt kan gi eieren av treet et kraftig erstatningsansvar. Så før du kaster deg løs på treet til naboen bør du være sikker på at du selv ikke kan skape problemer med det du selv er i besittelse av på din egen eiendom.

Skulle du falle for fristelsen å hugge ned det som er i veien for deg hos naboen bør du være klar over at det kan koste deg dyrt. Hvis treet du kapper ned skjermer for innsyn til naboen, eller er et veldig spesielt og kostbart tre kan det være at utsikten og solforholdene dine plutselig ble ekstremt kostbare. Ta en prat med naboen og sørg alltid for å få en avtale skriftlig.

Lykke til ?

Flere artikler