Strutseving- Delikat, næringsrik og spiselig bregne

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Strutseving, også kalt fiddelheads, og best kjent som bregne er ikke så kjent som en spiselig plante i Norge. Men vi burde spise mer av den siden den er pakket med næringsstoffer, i tillegg til at den finnes i naturen og er helt gratis. Mange anser bregnen som ugress, men de små krøllete skuddene som kommer frem på våren er faktisk spiselige. Disse flotte spirene anses som en delikatesse i mange kulturer og er kjent for sin karakteristiske form, som ligner på fiolinens hode, derav navnet fiddlehead på engelsk.

Fiddleheads er ikke bare velsmakende, men de er også en kilde til flere næringsstoffer og har en lang historie med kulinarisk bruk og medisinske egenskaper.

Strutseving- spiselig bregne

Fiddleheads dukker opp tidlig på våren, vanligvis mellom april og juni. Disse spirene er de unge skuddene til bregneplanten. De kommer frem fra jorden før bregnen begynner å utvikle seg til en voksen plante.

Strutseving er lett gjenkjennelige med sitt spiralformede utseende og lysegrønne farge. Strutseving kjennetegnes også ved at den er relativt glatt og ikke har sporehus på undersiden av bladene. I tillegg er stilken u-formet i tverrsnitt slik som på en stangselleri.

Det er viktig å merke seg at det kun er strutseving av bregneartene som produserer spiselige skudd. Så sørg for at det er den rette arten du høster, som strutseving. Er du i tvil så er det bedre å la være å høste den enn å ta sjansen.

Kulinarisk bruk av strutseving

Fiddleheads har en mild, nøtteaktig smak og en myk tekstur. De sammenlignes ofte med smaken av en blanding av asparges og spinat. Før du kan bruke fiddelheads matlagingen må de renses grundig siden de kan være fulle av jord og skitt.

Når du skal høste skuddene skjærer du av skuddene langs bakken. Sørg for å la en bit stå igjen slik at de vokser ut igjen.

Etter du har renset dem kan du både blanchere, steke og grille dem. Mange steder er det vanlig å bruk strutseving i supper og sauser. Fiddleheads er elsket av mange for dens unike smak og tekstur, og de blir flere steder ansett som en delikatesse.

Næringsrik

I tillegg til å være en smakfull ingrediens er strutseving også en kilde til flere næringsstoffer. De er spesielt rike på antioksidanter, vitamin A, C og K, samt mineraler som jern og kalium.

Strutseving er også en god kilde til fiber, noe som er gunstig for fordøyelsen. Selv om den ikke er veldig godt kjent i Norge burde den brukes mer og ikke kun sees på som ugress.

Medisinske egenskaper

Strutseving også blitt brukt i tradisjonell medisin og skuddene er kjent for å ha rensende egenskaper. Den kan hjelpe med fordøyelsesproblemer og andre helseplager. Husk at disse bregne skuddene ikke skal spises rå, de må varmebehandles.

Når de er tilberedt riktig, er fiddleheads en velsmakende og sunn ingrediens som virkelig er verdt å prøve. Mye av kunnskapen om naturen og spiselige vekster har gått tapt med årene. Nå er det på tide at vi tar frem gammel kunnskap og benytter oss mer av det naturen har å by på.

Lykke til og husk å være helt sikker på at det er strutseving du høster og ikke en annen bregneart.

Flere artikler