Plukker du Ramsløk? Da bør du vite dette

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Fra mars til juni finner du ramsløk i områder på Vestlandet, Sørvestlandet og Sørlandet og kan plukkes relativt fritt. Finner du derimot ramsløk på Østlandet, Nordvestlandet, eller fra Trøndelag og nordover bør du plukke med forsiktighet da bestanden ofte er liten. Noen steder kan den faktisk også være fredet. Ramsløk er en nydelig smakstilsetter og har blitt mer og mer populær med årene.

Du må likevel være litt forsiktig når du høster denne planten og sørge for å ha sansene med deg for hvert blad du plukker med deg. Ramsløk er nemlig skummelt lik en av skogens giftigste planter, liljekonvallen. Spesielt før liljekonvallen har startet sin blomstring.

Ramsløk

ramsløk

Ramsløk er det nærmeste vi kan komme naturlig hvitløk i Norge og er blitt en yndet plante å høste. Du kan lage alt fra ramsløksalt til ramsløkpesto og vil gi maten din ekstra karakter og smak.

Ramsløk lukter sterkt av løk og hvitløk. Gni på bladene før du putter dem i kurven og forsikre deg om at du har sjekket hvert eneste blad.

Ramsløk og liljekonvall er veldig lett å ta feil av spesielt før liljekonvallen blomstrer. Her er det viktig at du har god kjennskap til dem begge så du er sikker på å ikke plukke med deg feil.

Husk å ikke ta med deg både løken og roten når du plukker ramsløk, det er i bladene smaker sitter, samt at du vil ikke tappe naturen for mulighetene til å plukke den igjen.

Populariteten til denne planten har blitt så stor at det høstes over en lav sko sesong etter sesong. Dette gjør at planten er utsatt for å bli utryddet.

Liljekonvall

liljekonvall

Liljekonvallen lukter nydelig og er en populær blomst å plukke med seg hjem. Den er vakker, men også fryktelig giftig. Skulle du være uheldig å plukke med deg liljekonvall istedenfor ramsløk bør du ringe giftinformasjonen på 22 59 13 00 umiddelbart.

Liljekonvall inneholder stoffer som kan være skadelige for hjertet, og i værste fall kan den være dødelig. I de fleste tilfeller går det bra, men du må oppsøke legehjelp.

Planten er grønn på våren før de får sine karakteristiske hvite blomster. På høsten får de røde bær, som også er giftige. Symptomer på forgiftning av liljekonvall kan være kvalme, oppkast og diaré.

Husk også på at om du og/ eller barnet ditt har plukket med dere liljekonvall hjem må dere sørge for å vaske hendene godt. Plantesaften inneholder også giftstoffer.

I tillegg til at både ramsløk og liljekonvall fort kan forveksles vokser de ofte også på samme sted, noe som gjør utfordringen enda litt vanskeligere. Når både ramsløken og liljekonvallen blomstrer er det enklere å skille dem fra hverandre.

Dette bør du vite når du skal plukke ramsløk

  • Sørg for at det alltid står noen planter igjen og ikke ta med deg røttene.
  • Det er i bladene på ramsløken smaken sitter.
  • Kommer du til et sted hvor det er lite ramsløk og det kan se ut som om andre har vært der før deg, gå videre og prøv et annet sted.
  • Ta aldri med deg mer enn du trenger.
  • Ramsløk finnes ofte i området hvor skogbunnen er litt svak, så trå forsiktig.
  • Lær deg å se forskjell på liljekonvall og ramsløk.

Lykke til !

 

Flere artikler