Vil du unngå Kreft? Ikke spis dette!

Anbefalt

Er du en av dem som elsker en god neve, eller mer, med deilig sprøtt potetchips? Det er du nok ikke alene om, men det er ikke spesielt lurt skal vi tro forskerene. Fritert mat som potetgull og pommes frites er noen av de matvarene som inneholder den største andelen av stoffet, akrylamid. Dette stoffet er dessverre kjent for å ha noen egenskaper som forskere overhodet ikke roper Hurra for.

Stoffet akrylamid er vanlig å bruke i alt fra potetgull til kaffe, kjeks, frokostblandinger og brød. Det er mengden med akrylamid i de forskjellige matvarene som kan ha den negative effekten. Her er potetgull virkelig en av verstingene.

Kreftfremkallende

kreft

Akrylamid er et kreftfremkallende stoff og så mange som 40 årlige tilfeller av kreft menes å kunne spores tilbake til for høyt inntak av mat med akrylamid. Dette kjemiske stoffet blir dannet i mange matvarer når det blir stekt eller produsert ved høy temperatur, og da særlig potetgull.

Barnløs

Barn

I tillegg til at stoffet kan være kreftfremkallende kan også store mengder skade nervesystemet og redusere fruktbarheten. Det beste er å sørge for å spise minst mulig av den maten som kan inneholde akrylamid.

Høye verdier

potetgull

Det har vist seg at norske produsenter ikke er av verstingene når det gjelder innhold av det kreftfremkallende stoffet. For et par år tilbake ble det avdekket at potetgullet fra den svenske storprodusenten OLW inneholdt så mye som 10 ganger mer akrylamid enn flere av de andre konkurrentene. Bransjen opererer med et maksnivå på 750 mikrogram, men OLW inneholdt over dobbelt så mye, hele 1700 mikrogram, og da begynner vi å snakke om en virkelig helsefarlig kosehelg.

Avhengighetsskapende

potetgull 2

Potetgull inneholder oss et stoff som belønner hjernen slik at den vil spise mer. Selv når du kjenner at du er forsynt er det vanskelig å stoppe å spise. Vi kjenner fettsmaken fra potetgullet gjennom en nerve i munnen. Den nerven sender et signal til hjernen som gjør at jo bedre vi liker det vi putter inn, jo mer vil vi ha av det.

Potetgull er også pakket med kalorier og salt noe som ikke er bra for kroppen. Husk at potetgull er stekt i fett og dette fettet får du i deg. Hvis du spiser én hel pose med potetgull hver dag så vil du i løpet av ett år ha fått i deg hele fem liter rennende olje. Det er ikke spesielt oppløftende å tenke på.

 

Potetgull er for mange en stor årsak til at man sliter med fedme. Du må redusere inntaket av mange kalorier og bevege deg en del mil skal du klare å kompensere for en pose med potetgull. Det går fort å spise, men veldig tregt å gå det av igjen. Fedme er også forstyrrende for den gode helsen som vi alle ønsker.

Spis variert, beveg deg litt hver dag og hold inntaket av sunne matvarer på et absolutt minimum. Går du lenge uten å spise godterier og holder blodsukkeret ditt stabilt hver dag vil du etterhvert ikke føle behov for å ta usunne valg i matveien.

Vil du forsøke å redusere inntaket av det kreftfremkallende stoffet akrylamid bør du i tillegg til å spise mindre potetgull også spise mindre av stekt og fritert mat. Det vil også hjelpe å ikke oppbevare poteter i kjøleskapet og samtidig legge potetene i vann i en halv time før de skal stekes.

Lykke til og husk at alle reduserende tiltak vil ha effekt ?

Flere artikler