10 matvarer du aldri må spise rå!

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er mange matvarer som mange av oss spiser rå, dvs uten at vi varmebehandler dem. Det er likevel en del råvarer som du aldri må finne på å spise uten at de enten er stekt eller kokt. Gjør du det kan du ende opp med å bli veldig syk. Noen matvarer vi med glede spiser uten at de er varmebehandlet er f.eks sushi, forskjellige typer frukt og grønnsaker, samt storfe. Det finnes likevel noen matvarer som du ikke bør spise før de er varmebehandlet, og her kan du fort få deg et par overraskelser. 

Det finnes mange matvarer som ikke må spises rå og hvor varmebehandling er viktig. Vær derfor nøye med å undersøke maten din før den skal spises.

Disse matvarene må du ikke spise rå

De alle fleste bakteriene i mat dør når vi varmer maten med en temperatur på rundt 70-80 grader, noe som gjør at varmebehandlet mat ofte er mye tryggere å spise enn rå mat. Vi tar her for oss 10 matvarer du aldri må spise rå uten varmebehandling.

Kjøtt fra fjørfe

Kjøtt fra fjørfe er noe de aller fleste vet ikke bør spises rå. Dette kan være for eksempel kylling, høns, kalkun eller gås. Denne type kjøtt kan inneholde bakterier, som salmonella, som ikke er bra for oss og som gjør oss syke. Kjøtt fra fjørfe bør derfor alltid være gjennomstekt før du skal spise den, fordi bakteriene kan sitte i hele kjøttet.

Selv om norsk kylling skal være så god som fri for salmonella, kan den likevel inneholde andre bakterier som kan føre til sykdom. Hvilke symptomer man får avhenger av hvilke bakterier man har fått i seg, men det kan være alt fra diare, slapphet, magesmerter, kvalme og oppkast.

Egg

egg holdbarhet

Rå egg er noe mange, særlig bodybuildere, spiser for å få i seg nok proteiner. Men selv om egg er rike på proteiner, er ikke dette alltid like lurt. Det er fordi rå egg i noen tilfeller kan inneholde bakterien salmonella, som kan gjøre deg syk med diare og magesmerter.

I Norge har vi heldigvis strenge regler om at pakkende egg skal gå an å spise rått, og at eggene skal ha vært gjennom salmonellakontroll. Pass bare på at egg som ikke er pakkede, ikke nødvendigvis har hatt salmonellakontroll, og bør varmebehandles med koking eller steking for å drepe salmonellabakterien.

Aubergine

Aubergine er en frukt som lenge har blitt omtalt som giftig. Den har derfor lenge hatt kallenavnet The Mad Apple, eller det gærne eple. Dette er fordi planten til frukten inneholder giften solanin, som er kjent for å hemme kroppens inntak av kalsium, i tillegg til å plage magen og tarmkanalene.

Selv om det er planten som inneholder giften, bør du likevel være forsiktig med å spise frukten rå uten varmebehandling. Dersom du skal oppleve magesmerter etter at du har spist aubergine, bør du oppsøke lege.

Kjøtt fra storfe, svin eller lam

biff

Kjøtt som kommer fra storfe, svin eller lam, som biff og koteletter er viktig at varmebehandles riktig før det skal spises. Dette kjøttet trenger ikke å gjennomstekes som med fjørfe, for her ligger bakteriene i overflaten av kjøttet. Men det er uansett anbefalt at kjøttet skal varmebehandles, gjerne gjennom steking, på overflaten.

Spiser man slikt kjøtt uten varmebehandling, vil symptomene avhenge av hvilke bakterier man har fått i seg, men typiske symptomer er diare, slapphet, magesmerter, kvalme og oppkast.

Fryste bær

jordbær 2

Fryste bær har gitt sykdom i noen tilfeller i Norge. Dette er fordi importerte bær ofte kan inneholde virus som Hepatitt A og Norovirus. Disse virusene overlever i fryst tilstand, så det er derfor viktig at bærene varmebehandles før man skal spise de, for å drepe virusene.

Symptomer kan være kvalme, oppkast, feber, magesmerter og diare. Dersom man skal være så uheldig å få i seg Hepatitt A kan man få mer alvorlige symptomer som skade på leveren.

Ikke-hermetiske bønner

Ikke-hermetiske bønner som røde kidneybønner, i tillegg til kikerter, kan inneholde kjemiske stoffer som heter lektiner. Om man skal bli forgiftet av lektiner kan man få symptomer som magesmerter og magekramper, diare og oppkast. Bønner som ikke er hermetiske bør derfor behandles ved bløtlegging og koking for å unngå forgiftning.

Sukkererter

Sukkererter er en type matvare som bør varmebehandler før man spiser dem. Dette gjøres ved å legge de raskt i kokende vann, før man eventuelt kjøler dem ned igjen. Dette er fordi det kan finnes mange sykdomsfremkallende bakterier i denne typen grønnsak, og importerte sukkerter kan i tillegg inneholde bakterien salmonella, som kan føre til diare og magesmerter.

Sjampinjong

Rå sjampinjong inneholder det kjemiske stoffet kalt fenylhydraziner, som både er kreftfremkallende og gentoksiske, altså at det kan skade arvestoffet vårt. Det er derfor viktig at sjampinjongen varmebehandles før den skal spises, gjerne i form av steking eller koking.

Bambusskudd og kassava

Både bambusskudd og kassava, også kalt maniok, bør varmebehandles rett før koking. Dette er fordi de begge to kan inneholde kjemiske stoffer kalt cyanogene glycosider. Dette blir omgjort til blåsyre i magen, så når det gjelder bambusskudd er det er viktig å koke rett for at giften skal kunne forsvinne.

Ikke bruk lokk under koking, da giftstoffene kan feste seg i lokket under fordamping og dryppe ned i maten igjen. Riktig form for varmebehandling for kassava varierer etter type kassava.

Importerte krydderurter

Skal man bruke importerte krydderurter under matlaging er varmebehandling viktig. Særlig for krydderurter som kommer fra steder der det er dårlig med vann av god kvalitet. Dette er fordi vannet kan ha innehold bakterier som kan ha blitt brukt til plantingen av urtene.

Vær derfor nøye med å steke eller koke maten krydderurtene har blitt tilsatt i, for å drepe bakteriene før maten skal spises. Hvilke symptomer man får kommer igjen an på hva slags bakterier man har fått i seg, men typiske symptomer er magesmerter, kvalme, oppkast og slapphet.

Lykke til og vær forsiktig.

Flere artikler