Glemmer du dette kan du forgifte både deg selv og resten av familien din

Anbefalt

Det blir mer og mer populært med kjøttfrie middager. Mange har oppdaget de gode smakene og fordelene ved å bruke både linser og bønner som erstatning for kjøtt. De er mettende og fulle av alle de gode næringsstoffene som vi trenger. De er også gode på smak og kan brukes i nesten alt av matretter. Noen linser og bønner kommer ferdig til bruk på boks, mens andre må både ligge i vann og tilberedes et helt døgn før bruk.

Bønner og linser brukes i alt fra gryteretter til salater og finnes i mange varianter og smaker. De er enkle å ta i bruk, men det er likevel én bønne du må være helt sikker på at du har tilberedt riktig.

Limabønner er søte bønner og planten kan vokse seg så stor som 1,6 meter. Bønnene er runde og flate og planten vil hjelpe deg å holde myggen unna. Men selv med så gode egenskaper denne bønnen har er det noe vesentlig du må huske før den går fra bordet og inn i munnen. Er limabønnene tørket må de varmebehandles, nærmere bestemt, kokes.

Alvorlig forgiftning

limabønner

De tørre bønnene legges i vann over natten, deretter må du koke dem. De må aldri spises uten å ha kokt relativt lenge i kokende vann. Spiser du disse bønnene rå kan du ende opp med alvorlig cyanidforgiftning. Ukokte limabønner inneholder nemlig cyanogene glykosider og kan gi cyanid forgiftning. Cyanid er bygget opp av karbon og nitrogen. To grunnstoffer som er vanlig i kroppen vår, men sammen kan de rett og slett bli en «killer kombinasjon».

Cyanid hemmer oksygen og energiomsetningen i cellene. Noen cyanidstoffer kan gi alvorlig forgiftning med døden som utfall. Vi kan likevel tåle litt cyanid uten å bli alvorlig forgiftet, men det avhenger selvsagt av mengden du har fått i deg.

Symptomer på forgitning

smerter

Symptomene på cyanidforgiftning er kvalme, oppkast, svetting, hodepine, uro og tretthet. Mistenker du forgiftning skal du alltid ta kontakt med giftinformasjonen på tlf 22 59 13 00. Tror du at du kan ha en alvorlig forgiftning ringer du 113, umiddelbart.

Tilberede limabønner

hvite bønner

Limabønner blir også kalt «store hvite bønner» og passer perfekt til f.eks hvit fisk. Alle tørre bønner og kikerter må bløtlegges fra 8 til 12 timer. De bør også ha en koketid på minimum 60 minutter.

Velger du å legge bønnene i bløt lengre enn 12 timer bør du huske å bytte vann underveis. De kan fint ligge i bløt et par døgn. Da bytter du vann hver 12 time. Jo lengre bønnene har fått ligge i vann, jo kortere blir koketiden. Skyll bønnene før de skal kokes, og kok dem i rent, nytt vann.

Bruk én del ferdig bløtlagte bønner og 2 til 3 deler vann. Kok opp og la det koke på lav varme til vannet er kokt inn, minimum én time.

Er du usikker på tilberedning og oppbevaring av disse bønnene kan du trøste deg med at de finnes ferdig tilbredt og klare til bruk i butikken.

Kokte bønner kan oppbevares på lufttette glass i kjøleskapet et par dager, eller du kan fryse dem ned i små porsjonsposer.

Lykke til ?

Flere artikler