Derfor bør du plante busker i hagen

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Du kan med fordel starte tidlig å planlegge hagen og eventuelle endringer du ønsker å gjøre når solen står høyere på himmelen. Alt fra hvilke planter du vil ha til hvordan du vil at selve hagen din skal se ut. Uavhengig av hva slags hage du har bør du vurdere å plante busker. De fås i en mengde varianter, både med og uten blomster, samt med og uten duft. En av de mest populære er den flotte og duftrike Skjærsmin og den fargerike hagehortensiaen. Det finnes også mange flere busker å velge mellom slik at du er sikret en som passer hos deg.

Busker i hagen kan brukes til både å skjerme mot vind og innsyn, samt lage ulike rom. Du kan velge mellom både høye og lave busker, busker med blomster eller med blader. Her er det bare å være kreativ å gi fantasien fritt spillerom.

Både prydbusker og små trær passer perfekt i de fleste hager. Selv om de ser små ut når du kjøper dem, kommer de til å vokse seg store og flotte etter som tiden går. Planlegg derfor riktig slik at buskene dine får god plass å vokse på.

Slik planter du busker i hagen

Kjøper du prydbusker eller små trær som er dyrket frem i potte kan du plante dem i hagen din fra våren melder sin ankomst og helt frem til det blir frost.

 • Når du har fått de nyinnkjøpte plantene dine hjem må du sørge for å gjennomvanne dem skikkelig. Sett dem i en bøtte med vann i fem til ti minutter så er du sikret at de blir våte helt gjennom.
 • Finn ut hvor du vil plassere buskene og jobb litt ekstra med jorden der du skal plante dem. Løsne jorden godt med en dybde på 40 til 50 cm. Roten på busken skal godt ned i jorden. Har du leirjord i hagen så bland ut jorden med fin grus og torv. Det vil være med på å gi luft til røttene slik at buskene trives. Har du sandholdig jord i hagen bør du tilsette torve eller kompostert kugjødsel. Da vil jorden holde på fuktigheten og sørge for næring til buskene.
 • Nå du har satt buskene eller trærne i jorden trykker du lett på jorden rundt roten og gir rikelig med vann. Husk at i den første perioden må ikke buskene eller trærne tørke ut. Når veksten er godt i gang bør du gjødsle godt med hagegjødsel. De kommende sesongene kan du gjødsle hver vår. Du skal gjødsle rundt og aldri i selve plantehullet.
 • Planter du på en plass i hagen din som er utsatt for mye vind bør du sørge for å støtte planten eller treet. Da gir du dem muligheten til å vokse rett og ikke bli preget av vinden.
 • Vil du ha busker og trær på plenen er det viktig at du holder plenen fri for gress og ugress. Da gir du plantene dine de beste vekstvilkårene.

Beskjæring av busker

Etter som tiden går blir prydbusker både store og grove og da bør du beskjære dem. Kutt greinene ved basis og ikke midt på greinen, da vil du få villskudd og busken din vil ende opp som et ugjennomtrengelig kratt.

 • Start med å fjerne greiner som er syke og døde, samt noen av de eldste hovedgrenene. De eldste grenene har som regel mørkest bark.
 • Beskjær buskene dine slik at de bevarer formen. Ved å beskjære riktig er det du som bestemmer hvordan busken blir seende ut til slutt.
 • Sommer-og høstblomstrende busker skal beskjæres fra november til mars. Busker som blomstrer om våren skal beskjæres rett etter avblomstring. Slik sikrer du blomstring også neste vår.

Populære busker i hagen

Det finnes en mengde med flotte busker og trær å velge mellom, men noen er mer populære enn andre. Du får kjøpt busker som er klare til å plantes ut på hagesentre og gartnerier som kan plantes i hagen på våren og gjennom høsten. Jo tidligere du planter dem jo raskere vil du få blomstring. Planter du busker på høsten så vil de ikke blomstre før neste vår.

 • Rhododendron: Kjent for sine fargerike blomster og eviggrønne løvverk.
 • Forsythia: Har tidlige gule blomster om våren og er et vakkert syn.
 • Buddleia (Sommerfuglbusk): Attraktiv for sommerfugler og kommer i forskjellige farger.
 • Viburnum: Duftende blomster om våren og høstfarger om høsten.
 • Skjærsmin: Nydelig duftende busk med hvite blomster som blomstrer om våren.
 • Hagehortensia: Kommer i mange flotte farger og vokser seg større år for år.

Gled deg til en blomstrende og vakker hage. Når buskene først er satt i jorden trenger du ikke gjøre annet enn å følge med på dem og glede deg over at de vokser og gror.

Lykke til!

Flere artikler