Dette må du aldri blande hjemme!

content-marketing

Anbefalt

Mange av oss liker effektiv rengjøring og mang en gang har vi lest at å blande forskjellige vaskemidler gir en fantastisk effekt. Det er likevel noen vaskemidler du skal være ytterst forsiktig med å blande, og faktisk sørge for å aldri gjøre det overhodet. Hver for seg er disse vaskemidlene super-effektive, men sammen blir de en skikkelig «killer kombinasjon», i ordets rette forstand. I utgangspunktet bør du minimere bruken av salmiakk. Den skaper «gasser» som kan gi deg åndedrettsbesvær og kraftig hodepine. Salmiakk brukes ofte når man skal rengjøre f.eks tak og innredning før det skal males. Klorin brukes av mange i det daglige i alt fra toalettet til regnjøring av gulver. Klorin inneholder klor som er bakteriedrepende.

Blander du disse to vaskemidlene, klorin og salmiakk, kan det få alvorlige følger. Du har kanskje kjent ubehag av å bruke kun salmiakk? Det er et sterkt vaskemiddel og bør ikke brukes hvis du opplever hodeverk og problemer med slimhinnene. Det finnes også andre kombinasjoner med andre vaskemidler som du absolutt bør unngå.

Klorin og Salmiakk

klor-og-salmiakk

Hvis du blander klorin og salmiakk blir det dannet kloramingass. Denne gassen kan virke irriterende på slimhinnene og kan i verste fall gi alvorlige symptomer. Å bli utsatt for kloramingass vil gi de aller fleste ubehag, og kan gi alvorlige reaksjoner.

De fleste som blander disse vaskemidlene vil det gå bra med. Mange kan likevel oppleve hoste, kvalme, hodeverk, brystsmerter, tung pust og rennende øyne. Det er viktig å huske på at om du har gjort denne blandingstabben må du sørge for god gjennomlufting av boligen umiddelbart.

Hos de fleste som opplever symptomer av å blande klorin og salmiakk vil symptomene gå over av seg selv. Har du blitt utsatt for kloramingass bør du avstå fra å trene og andre fysiske anstrengelser det nærmeste døgnet

I sjeldne tilfeller kan man oppleve å få alvorlige luftveisproblemer innen få minutter etter at man er eksponert for kloramingassen. Da må du kontakte lege og sykehus umiddelbart.

Eddik og klor

eddik

Vi hører ofte at eddik kan brukes til nesten alt, men å blande klor og eddik er ikke anbefalt. Disse to blandet sammen vil faktisk også danne klorgass. Blandingen kan gi samme opplevelse som når du ha blitt utsatt for gassen som avgis av klorin og salmiakk.

To ulike avløpsrensemidler

plumbo

Blander du to ulike midler for å rense avløpet kan det faktisk i verste fall eksplodere. Bruk heller ikke to ulike avløpsrensemidler rett etter hverandre. La det gå litt tid i mellom hvis du har forsøkt en variant og gjerne vil prøve en annen type. Husk at middel som f.eks Plumbo er sterkt etsende. I en lukket beholder sammen med vann kan det føre til en eksplosjon som kan spre etsende væske utover store områder.

Aldri salmiakk i ovnen

stekeovn

For en tid tilbake så var det et tips om å vaske komfyren ved hjelp av salmiakk. Salmiakken ble satt i en lunken komfyr natten over og mange klappet høylytt over resultatet. Det mange ikke tenkte på, eller visste, var at salmiakk i varm ovn skaper gasser. Dette fikk fri flytt rundt i boliger og mange ble virkelig syke av ren forgiftning. Advarslene har etter alle hendelsene som ble rapportert haglet inn, og det kan faktisk ikke sies for ofte. Putt aldri salmiakk inn i en varm ovn!

Trenger du råd rundt forgiftning bør du ta kontakt med giftinformasjonen på 22591300.

Bland aldri vaskemidler som du ikke er 100 % sikker på, det kan få veldig alvorlige konsekvenser.

Lykke til og vær forsiktig ?

Flere artikler