Førstehjelp mot vepsestikk

content-marketing

Anbefalt

De surrer rundt hodet ditt og kaster seg over brusen din, latten din og syltetøyet ditt. Du skal ikke snu lenge på hodet før de tar et dypdykk i isen din også. De er forhatte og de stikker for et godt ord. Stikkene svir og de verker, og er du allergisk må du kanskje haste av sted til nærmeste legevakt. Er du derimot én av dem som tåler et stikk eller to, så har vi funnet noen tips du kan bruke hvis du skulle være så uheldig at en av disse rakkerene satte baken til og ga deg et stikk du sent vil glemme.

En veps stikker deg først og fremst som et forsvar, men på høsten er de litt svimle og livet er i ferd med å ebbe ut og da kan broddene skyte fart raskere enn du klarer å oppdage dem.

Dette bør du prøve hvis du blir stukket av veps

veps 1
Veps elsker mat og søtsaker.

Vepsen tiltrekkes av søtsaker av alle slag. Alt fra iskrem til søte bær og frukter. Det er fort gjort å bli stukket. Husk å følge med på maten hvis du spiser ute slik at ikke en veps henger med på lasset inn i munnen.

Spytt på stikket

veps 2
Enzymene i spyttet vårt il lindre smertene ved et vepsestikk.

Tar du litt spytt på vepsestikket vil enzymene i spyttet sørge for å bryte ned giften som vepsen pumpet inn når den stakk deg.

Fuktet mose

mose
Fuktet mose lindrer godt ved et vepsestikk.

Er du på skogstur og blir stukket av vepsen kan du prøve å ta på litt mose som er fuktig å legge over stikket. Dette skal, etter sigende, hjelpe mot smertene.

Sukkerbit og vann

sukkerbit
Sukkerbit på vepsestikket er et kjent kjerringråd.

Å legge en sukkerbit med en dråpe vann på er et gammel råd for å lindre vepsestikk. Sukkeret med vanndråpen vil legge seg som en beskyttende hinne over stikket.

Urter

persille
Urter kan også hjelpe til hvis du har blitt stukket.

Både hakket persille og hvitløk skal ha god effekt mot vepsestikk. Legg det over stikket som et kompress og la det ligge til smerten har avtatt.

Tomat

tomat
Fruktkjøttet på tomaten vil lindre et vepsestikk og sørge for at giften blir trukket ut.

Et annet råd som viser seg å fungere er å bruke en tomat som er delt i to. Ta den ene halvdelen med tomatkjøttet ned mot stikket og press mot stikket. Tomater har antibakterielle egenskaper og vil hjelpe til med å trekke ut giften.

Mange sverger også til eddik ved et vepsestikk, men det kan svi mer enn det hjelper. Husk å følge nøye med når barnet ditt spiser iskrem og drikker saft. Det er fort gjort at en veps forsøker å forsyne seg og du vil ikke at barnet ditt skal bli stukket i munnen.

Vepsen stikker deg hvis den føler at den er under angrep, og de kan florere i hopetall rundt deg. Å slå til en veps når den stikker deg vil gjøre vondt verre. Husk å få ut brodden etter angrepet. Er du allergisk må du ta turen til legen.

Har du vepsebol på terrassen eller ved husveggen? Da burde du se på dette.

Lykke til og god sommer ?

Flere artikler