Gullregn- Hagens farligste tre

content-marketing

Anbefalt

Gullregn, også kjent som Laburnum, er en type tre eller busk som er kjent for sine lyse gule blomster. Den kan vokse seg opp til å bli 6 meter høy og er et flott skue med sine knallgule blomster. Treet blomstrer tidlig på vår og sommeren og er utrolig flott å se på. Dessverre er gullregn å regne som svært giftig og er ikke lenger lovlig å selge. Har du den allerede i hagen din kan treet fortsatt få stå der, men det krever litt av deg som hus-og hageeier.

Gullregn vokser vilt i europeiske fjelltrakter fra Frankrike til Romania, men i Norge er prydbuskene plantet. Fra januar 2021 ble det ulovlig å selge disse vakre trærne fordi frøene som treet produserer er svært giftig.

Dette bør du vite om gullregn

Som regel er det ikke veldig farlig å smake på en giftig plante, men du gjør lurest i å avstå fra å prøve. Giftige planter fører sjelden til alvorlige forgiftninger i Norge, men det kan være greit å vite hvilke symptomer som gullregn kan forårsake.

Husk at hvis du håndterer gullregn kan du også få giftstoffer på hendene så vask dem godt etter at du har holdt på med planten. Det lureste er å bruke hansker så er du helt sikker.

Symptomer på forgiftning

Gullregn har ulike typer og mengder med giftstoffer både i bladene, blomstene og frøene. Det er spesielt de små belgfruktene eller ertene som kan virke fristende å spise, særlig for barn. Blir barn, eller dyr, utsatt for giftstoffene kan det være med på å forårsake alvorlig forgiftning, spesielt hvis giften blir konsumert i store mengder.

Symptomer på forgiftning kan være kvalme, oppkast, svimmelhet, tretthet, svakhet, hodepine, bevisstløshet og i alvorlige tilfeller kan det føre til død. Det er også viktig å være klar over at gullregn er giftig både for mennesker og dyr.

Slik håndterer du gullregn

Selv om det er ulovlig å selge gullregn er det fortsatt mange som har dette treet i hagen sin. Da er det viktig å vite hvordan du skal håndtere det. Bruk hansker når du steller treet/busken. Skal du fjerne skudd, eller blomster, må det ikke kastes i avfallsdunker, men leveres til destruksjon som spesialavfall.

Hiver du rester fra dette giftige treet i komposten så vil jorden bli giftig og du kan spre frøene videre. Skal du fjerne gullregn fra eiendommen din bør du bruke verneutstyr og prøve å fjerne treet før det får blomster.

Har du åker, eller enger, med gullregn kan du med fordel sette opp et skilt og advare om at du har er et giftig tre stående. Sørg også for at treet er plassert langt fra fra der dyr beiter.

Er du usikker på om barn eller dyr kan ha fått i seg gift fra gullregn bør du ta kontakt med giftinformasjonen på telefonnummer 22 59 13 00.

Husk at det er mange planter som er giftige, men det skal en del til for å bli alvorlig syk. Likvel bør det være en hovedregel å ikke spise planter du ikke er helt sikker på om er giftig eller ei, og bruk hansker.

Lykke til og husk å hold barn borte fra dette vakre treet.

Flere artikler