Krokus-tidlig glede i hagen

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Våren bringer med seg en fargerik symfoni av blomster som markerer slutten på vinteren, og nettopp derfor er kanskje krokusen så høyt elsket. Den presser seg gjennom snø og frost så fort dagene blir lengre og solen litt sterkere og er for mange kanskje vårens første tegn. Med sine livlige farger og tidlige blomstring signaliserer krokusen vårens ankomst, og stikker ofte opp av snøen i solrike bed. Det er ikke mye du trenger å gjøre for å få krokusen til å trives, annet enn å plassere den et sted hvor det er solrikt, også tidlig på våren.

Krokusen er kjent for sine livlige farger og delikate blomster. Den kommer i et bredt spekter av farger som lilla, gul, hvit, blå og til og med i stripete varianter. Krokus blomsten består av seks kronblader som omgir den karakteristiske oransje stammen med pollen.

Slik lykkes du med krokus

Krokus er en flerårig plante som trives i ulike klima og kan plantes i hele Norge. Den er relativt lav, vanligvis bare 7cm høy. Bladene er smale og gresslignende, og de vises vanligvis før blomstene. Krokus er hardføre planter og tåler kjølige temperaturer og litt frost. Krokusen er perfekt for deg som setter pris på planter med tidlig blomstring uten at du trenger å gjøre stort.

Krokuser er enkle å dyrke og passer godt i hager, potter eller som en del av plenens tidlige vårblomstring. De kan plasseres nesten overalt bare den har tilgang til litt sol.

Krokusen kommer som løk og kan kjøpes på de fleste hagesentrene. Du kan plante krokusløk i potter og bed og de bør settes i jorden om høsten, vanligvis fra september til november, avhengig av klimaet. Planter du i potter kan du gjerne gi dem litt ny jord når våren kommer.

Velg et sted med godt drenert jord og delvis sollys. Krokuser trives i solen, men de tåler også litt skygge. Plant løkene omtrent 7 cm dypt med spissen opp.

Vann krokusene regelmessig etter planting for å hjelpe dem med å etablere røttene. Etter det trenger de vanligvis ikke mye vann, med mindre det er en tørr periode. Krokusen er såpass hardfør at den klarer seg godt med det regnet som kommer av og til.

Når krokusen blomstrer om våren kan du gjerne vanne dem litt og eventuelt fjerne visne blomsterhoder. Da oppmuntrer du dem til sunn vekst og kan forlenge blomstringsperioden.

Betydning og Symbolikk

Krokusen har flere betydninger og symboler i forskjellige kulturer. Generelt sett er den assosiert med glede, ungdom, og håp på grunn av sin tidlige blomstring. Den er også et symbol på fornyelse og gjenfødelse etter den lange vinteren. I blomsterspråket symboliserer den ofte glede og oppmuntring.

Krokusen er såpass lav at den passer bedre i bedet enn i et glass på kjøkkenbordet. Lar du den stå ute kan du heller nyte synet av våren som melder sin ankomst.

Krokusen er en vakker og symbolsk vårblomst som bringer en følelse av glede og forventning når den dukker opp. Vinteren går mot slutten og vi kan endelig glede oss til vår og sommer. Har du ikke krokus i hagen din er det på tide å plante noen av disse små og sterke gledessprederne.

Lykke til!

Flere artikler