Lag sunnere mat med Kikerter

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er flere grunner til å bytte ut kjøttet i tradisjonelle kjøttretter. Mye av det du finner i planteriket har minst like lange tradisjoner og miljø, lommebok og helsemessige årsaker burde være tre gode grunner til å innføre kikerter i kostholdet ditt. De siste 10.000 årene har kikerter vært en av de viktigste næringskildene til store deler av jordas befolkning. Opprinnelsen stammer fra den sørøstre delen av Tyrkia – lenge før Tyrkia oppstod. Fortsatt er dette det eneste stedet i verden der kikerter vokser vilt.

Det er ingen grunn til å la historien gå i glemmeboka sammen med denne ingrediensen som faktisk er en veldig enkel måte å få i seg mer grønt på. I tillegg visste du kanskje ikke at «alle» liker kikerter! De allsidige små ertene, kan tilberedes på mange måter og brukes til det aller meste.

Derfor bør du bruke kikerter

Disse små belgfruktene er en av de viktigste kildene til protein og næring i store deler av verden. De siste årene har den tatt en større plass i vårt vestlig kosthold, særlig på grunn av det økte fokuset på å spise sunnere. Kikerter er ypperlige å bytte ut kjøttet med, slik at du kan fortsette å spise mange av rettene du allerede er glad i, bare med en smart liten tvist.

Billig, sunt og godt

I tillegg til å smake godt, er kikerter veldig sunne og proppfulle av en rekke vitaminer og mineraler. De gir god metthetsfølelse, samtidig som de tilfører kroppen mye fin næring.

Ifølge Matvaretabellen.no har kikerter 7-10 g protein og 20 g karbohydrat per 100 g (kokt/hermetisk).

I romertiden var kikerter fattigmannskost – og det er de jo egentlig fortsatt. Men bare fordi det er en billig ingrediens, betyr det ikke at den er dårlig. Denne råvaren er et godt utgangspunkt til å lage masse spennende retter. Du kan for eksempel bruke dem i pita, lasagna, til taco eller i wraps. Mulighetene er mange.

Slik lager du krydrede kikerter

Krydrede kikerter er en god erstatning for alt fra snacks til kjøtt. Det er enkelt å lage og er ferdig i en rasende fart. Den eneste utfordringen, er at du kanskje må oppgradere krydderskuffen din litt. Når du først begynner med litt kreativ matlaging, gir det nok mersmak og kikerter kommer garantert til å gi mersmak.

Denne retten kan du spise med en enkel salat eller putte alt sammen i en wrap eller pita sammen med akkurat det du pleier å ha i. Du kan også pise dem som deilig snacks til alt fra lunsj til foran tv´en.

Dette trenger du:

  • 2 ts chiliflak eller cayenne.
  • 2 ts malt spisskummen
  • 2 ts malt koriander
  • 2 ts paprika pulver
  • 1 ts hvitløk krydder

Slik gjør du:

  1. Finn frem en passe stor bolle.
  2. Ta en boks hermetiske kikerter og skyll av laken med kaldt vann i en sil. Du kan selvfølgelig også kjøpe dem tørre og koke selv, men det krever mer tid og innsats. En hermetisk boks inneholder ca 230g kikerter, totalt 380g med lake og er passe for to personer.
  3. Ha kikertene i bollen og tilsett et par spiseskjeer olivenolje. Tilsett krydderiene og vend rundt på bollen slik at alt krydderet blir jevnt fordelt.
  4. Stek de krydrete kikertene på medium varme. Du kan steke dem både i stekepanne, stekeovnen eller i en airfryer. Bruk det som passer deg best, men husk å følge godt med så de ikke blir brent.

Lykke til og smakelig måltid.

Flere artikler