Påskelilje-vakker og hardfør

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Påskeliljer er flerårige planter og de kan stå både inne og ute. Planten har fått navnet sitt fordi den blomstrer rundt påsketider. Påskelilje er en populær plante som mange pynter opp med både hjemme, på hytta eller ute, spesielt når påsken nærmer seg. Fordelen med påskeliljer er at de kommer igjen år etter år. Er du flink til å plante løken ut når blomstringen er over kan du få deg et vakkert område med påskeliljer som blir større for hvert år.

Påskeliljer kommer i flere ulike varianter. Den vi ofte tenker på som påskelilje er den knallgule herligheten som fås kjøpt alle steder de selger blomster. Påskeliljer er både hardføre og robuste og tåler faktisk å stå helt opp til vekstsone fem. Husk at den setter pris på både litt skygge og sol.

Dette bør du vite om påskeliljer

Mange kaster påskeliljene etter blomstring, men du kan fint ta vare på blomsterløkene og plante dem i hagen, i et bed eller i en krukke. Påskeliljene kommer igjen og igjen og du kan få mye glede av dem.

Plasser blomsterløken i jorden med en dybde på rundt 15 cm med en avstand på 10 cm. Sett gjerne påskeliljen i næringsrik og veldrenert jord, da trives den best.

Du kan sette avblomstrede påskeliljer rett i jorden i hagen. Skulle du komme til å glemme dem så kan du sette blomsterløkene i jorden i løpet av høsten og fortsatt få blomstring neste år.

Påskeliljen trives i sol til halv skygge så plasser den gjerne under et tre eller under en busk. Selv om den er hardfør og tåler en hel del bør den helst vannes ved hjelp av jorden og ikke direkte på løken.

Påskelilje inne

Du kan også ha påskeliljer inne i en potte eller i en krukke. Da bør du sørge for at planten er jevnt fuktig og at den får stå et sted hvor det er lyst, men ikke midt i solen i vinduskarmen.

Giftig og vakker

Hele påskeliljen er svært giftig så hold den unna små barn og dyr. Planten blir fra 20 til 50 cm høy og er hatet av rådyrene. Er du plaget av rådyr i hagen din kan du være helt trygg på at denne planten garantert får stå i fred. 

Del opp løkene og plant på nytt

En påskelilje kan slutte å blomstre etter noen år, men det betyr ikke at den er død. Prøv å grave opp løkene det gjelder og del dem opp. Bryt av sideløkene og sett dem deretter ned i jorden igjen. Husk å sette sideløkene i jorden med en gang for de tåler ikke å tørke ut.  

Løk eller frø?

Du får kjøpt påskeliljer som løk nesten overalt. Du kan også dyrke påskeliljer ved hjelp av frø, men det kan ta hele 5 år før den er ferdig utvokst og kommer opp som en blomstrende plante. 

Lykke til og kos deg med den vakre påskeliljen.

Flere artikler