Redd for Atomkrig? Slik er du best forberedt

content-marketing

Anbefalt

I en tid hvor vi syntes at krig i Europa burde høre historien til sitter dessverre nå det ukrainske folk og må forsvare landet sitt med nebb og klør. Russland sender inn horder med soldater for å overta og endre styresett i Europas nest største land. I kjølevann av denne konflikten er det mange som frykter en atomkrig. I krig vet man aldri hvordan partene hverken tenker eller hvilke planer de har og skulle det hele ende i atomkrig bør man være forberedt.

Atomavfall kan komme vår vei i forbindelse med vind og nedbør og kan gjøre mer skade enn vi kanskje har tenkt over. Blir man utsatt for store mengder radioaktiv stråling kan man utvikle sykdommer som kreft i skjoldbukskjertelen.

Radioaktiv forurensning og stråling kan gi helseskader på både mennesker og dyr. Skulle vi bli utsatt for en atomhendelse vil vi få råd og veiledning fra myndighetene, men det kan likevel være greit å vite hva du bør tenke på hvis dette skulle skje.

Hold deg inne

sitte inne

Ved en atomulykke kan vi bli utsatt for store mengder med radioaktivitet gjennom luften og fra bakken. Da vil det i de fleste tilfeller være best å oppholde seg noen dager innendørs. Dette gjelder spesielt for barn og gravide. Hold vinduene igjen og sørg for minst mulig utlufting.

Ved å oppholde deg inne reduserer du mengden med stråling du blir utsatt for både gjennom det du puster inn og det du kan få på kroppen.

Ta jodtabletter

jod

Skulle vi bli utsatt for radioaktivt jod bør alle under 40 år, gravide, ammende og barn sørge for å ha tilgang til jodtabletter. Særlig barn og unge under 18 har størst risiko for å få kreft i skjoldbrukskjærtelen etter å ha blitt utsatt for radiokativt jod. Det kan også være aktuelt med tabletter for voksne mellom 18 og 40 år.

Jodtabletter kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Ved en eventuell ulykke vil vi få nasjonale beskjeder og hver kommune vil også få tilgang til tabletter til sine innbyggere. Det kan likevel være lurt å sørge for å ha disse tablettene hjemme.

Dusje

dusje

Har du vært ute og blitt utsatt for radioaktiv forurensning bør du ta en dusj og skifte klær. Vask kroppen og håret med såpe uten å skrape opp huden. Hopp over bruken av balsam siden forurensningen kan feste seg lettere til håret.

Vask klærne normalt slik at du får vasket vekk radioaktive stoffer. Skoene du har brukt kan vaskes med en fuktig klut som du kaster etter bruk.

Følg kostholdsråd

grønnsaker

Radioaktiv stråling kan forurense maten vår både gjennom dyr, frukt, bær og grønnsaker. Du skal være forsiktig med all mat som ikke er kontrollert av myndighetene. Dette gjelder spesielt vilt, rein, ferskvannsfisk, sopp, bær og vann fra cisterne. Har du egen kjøkkenhage bør du være forsiktig med å spise det.

Maten du kjøper i butikken er trygg og det kan være en ide og ha litt ekstra med bær, grønnsaker og kjøtt i fryseren.

Følg myndighetenes bestemmelser

atomskilt

Skulle vi bli utsatt for atomavfall er det viktig å følge med på myndighetenes råd og veiledning. Det kan komme ekstra tiltak som å sperre av enkelte steder eller forbud mot å drikke vann.

Verden har levd med frykten for atomkrig i en årrekke, men det er likevel en stund siden vi kunne se konturene av bruk av atomvåpen som helt reell slik som nå. Vi krysser fingrene for at konflikten blir løst, samtidig som det lønner seg å ha en viss oversikt over hva du bør gjøre.

Vil du lese mer om hva du bør gjøre hvis vi blir utsatt for atomavfall? Du finner all informasjon du trenger å vite på sidene til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Vi får alle håpe at krigen i Ukraina ikke blir langvarig eller ekskalerer, men det kan uansett være greit å være forberedt. ?

Flere artikler