Så farlig er det å bli bitt av flått

Anbefalt

Nå er det høytid for denne ekle krabaten. Den kan være i alt fra hagen din til skogen og de er bittesmå når de fester seg på deg. Kjæledyrene våre er også veldig utsatt og det lønner seg å bruke et flåttmiddel slik at du unngår at de bærer med seg disse krabatene. Flåtten fester seg på oss for å suge blod og blir større jo lengre den får sitte fast på huden. Den lever av å suge blod fra pattedyr, fugler og reptiler og kan derfor være bærer av forskjellige bakterier og virus.

Skogsflåtten er vanlig langs kysten av Norge og opp til Brønnøy på Helgeland. Den liker seg godt i områder hvor vintrene er hverken lange eller spesielt kalde. Flåtten i Agder er kjent for å være den flåtten du bør være mest OBS på.

Syk av flåttbitt

hodepine

Det estimeres med at to av hundre flåttbitt kan gi borreliose. Et flåttbitt som har behov for oppfølging av lege kjennetegnes ofte med en rød ring rundt bittet og kan gjøre seg synlig i alt fra tre til tredve dager etter at flåtten har gjort sitt inntog. Det kan komme et rødt utslett som vokser utover bittstedet som ikke er ringformet som også kan ha behov for behandling.  Du kan oppleve feber, nedsatt allmennestilstand, leddsmerter, hodepine, væskeansamlinger og svimmelhet. Symptombildet kan variere fra person til person. Flåttbitt uten tegn til utslett er som regel ufarlig.

Dette bør du gjøre for å slippe unna flåtten

flott 1

Er du glad i å oppholde deg i skog og mark bør du sørge for å være godt kledd. Forsøk å gå minst mulig med bar hud og dekk til kroppen så godt som mulig. Bruk gjerne lyse klær så er det lettere for deg å oppdage den.

Opphold deg mest på stier istedenfor i høyt gress og kratt. Bruk gjerne et flåttmiddel eller et myggmiddel, da er sannsynligheten større for at flåtten ikke får feste.

Ta deg en dusj når du kommer inn for kvelden og sjekk «kroker og kriker» på kroppen. Tar du deg en dusj vil flåtten bli skyllet av før den rekker å suge seg fast. Den liker seg best i lysken, under armene og på andre lune plasser.

Husk å sjekke både barna og kjæledyrene godt når dagen er omme.

Oppholder du deg ofte i områder med mye flått kan du vaksineres med TBE vaksine. En vaksine som kan forhindre hjernebetennelse forårsaket av flått ( skogflåttencefalitt)

Har du blitt bitt av flått?

flått 2

Oppdager du en flått på kroppen bør du fjerne den så fort som mulig. Klarer du å fjerne den innen ett døgn er sannysynligheten for at du blir smittet mindre enn hvis den får lov til å suge blod av deg i lengre tid. Husk å få med hele flåtten inkludert bena.

Bruk en pinsett eller en flåttfjerner til å fjerne flåtten. Grip tak i den helt inne ved huden, der den har bitt seg fast, og dra den rett ut. Voksne flått kan sitte ekstra godt og de løsner lettere hvis du vrir samtidig som du drar.

Selv om flåtten er ekkel å få på kroppen er de aller fleste flåttbitt helt ufarlige, men du kan likevel være uheldig å bli veldig syk av et flåttbitt. Tar du noen forhåndsregler går det stort sett veldig greit, men husk å holde et øye med bittstedet hvis du har fjernet en blodsugende gjest ?

Her kan du lese mer om flåttbårne sykdommer.

 

Flere artikler