Så lenge kan du lagre vann

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Med full krig i Ukraina er det flere som vurderer å forberede seg litt og vann er noe som vi alle bør sørge for å ha ekstra tilgang til. Skulle det oppstå en ulykke ved et kjernekraftverk eller oppstå andre uforutsette hendelser både som følge av krig eller naturkatastrofer kan det være greit å ha et lite lager med det mest nødvendige. Mange av oss har nok en del i skuffer og skap som hadde sørget for at vi klarte oss en stund, men vann bør du alltid sørge for å litt ekstra av.

Vann holder faktisk mye lengre enn du kanskje tror og vann du har kjøpt på butikken som har en utløpsdato skal du bare se bort i fra. Vannet som er tappet på flasker kommer fra tusen år gamle kilder, da holder de lenge på en flaske også.

Så lenge kan vann stå lagret

lagring av vann 2

Tilgangen til vann kan reduseres selv i fredstid hvis vi opplever naturkatastrofer og strømstans. Sørger du for å ha vann tilgjengelig for hele familien for hvert fall tre dager så har du et utgangspunkt. I følge Norges beredskapsliste så er det anbefalt å alltid ha ni liter vann pr. person tilgjengelig. Med vann kan du lage mat og sørge for at kroppen får i seg nok væske.

Det store spørsmålet er likevel hvor lenge kan du lagre vann? Vann kan faktisk lagres nesten et helt liv. Har du vann på flasker som er beregnet for drikke skal det mye til for at du blir dårlig av å drikke det selv om det har stått lenge.

Vann på glassflasker

glassflaske

Det beste du kan gjøre er å lagre vann på rene glassflasker som er helt lufttette. Glass avgir ikke smak og vannet vil kunne stå i en evighet, faktisk i mange mange år.

Vann på plastflasker

sprinvann

Lagrer du vann på plastflasker så vil det over tid avgi smak til vannet og vannet kan bli grumsete, men selv da er ikke vannet farlig.

Når du skal lagre springvann fra kranen på brukte plastflasker må du huske på å skylle dem godt. Noen anbefaler å la dem stå med vann og litt klor i en halvitmes tid før du fyller dem med rent vann fra springen. Velger du å gjøre det må du huske å skylle flaskene ekstremt godt før du fyller dem med vann som skal lagres. Du vil ikke ha rester av klor i flasker som skal brukes som drikkevann.

Lagring av vann

vann

Lagrer du vann på flasker med vann fra springen kan du gjøre det til en rutine å bytte vann hvert år, men skulle du glemme det så gjør det ingenting. Vann du kjøper på butikken er også så rent at det kan du ha stående i flere år.

Sett vannet som skal lagres mørkt og kjølig, gjerne i en kjeller. Ikke oppbevar vann og kjemikalier i samme rom, da kan vannet ta smak fra kjemikaliene.

Vær forberedt

matlager

Mange har fått øynene opp for at det lønner seg å lagre både litt mat og vann om dagen. I Oslo-disstriket meldes det om stor økning av salg av både beholdere til vann og vanndunker.

Du kommer langt med tomme flasker som du allerede har, men husk å lagre dem godt når de er fylt med vann.

Vi krysser fingrene for at vi ikke ender opp i en situasjon hvor vi vil ha behov for å benytte oss av et ekstra mat – og drikkelager, men det er likevel greit å være forberedt.

Lykke til ?

Flere artikler