Så mye vann må du drikke hver dag

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Du har sikkert hørt det mange ganger før at vann er den beste tørstedrikken og at du må drikke rikelig med vann hver dag. Men vet du egentlig hvor mye vann du bør få i deg i løpet av en dag, og hvorfor det er så viktig? Noen drikker litervis til dagen, mens andre mener det skiller ut salter i kroppen. Noen mener også at du skal drikke jevnt gjennom dagen slik at du sjelden opplever å bli tørst, men hva er egentlig riktig?

Hvis du ikke får i deg nok væske i løpet av en dag vil du få vondt i hodet og ofte føle deg slapp og uopplagt. Vann er selvsagt den beste tørstedrikken, men alt du drikker gjennom dagen har noe å si for både formen din og for kroppens evne til å restituere seg.

Mat og vann

vann7

Du kan klare deg uten mat i flere uker, men uten vann holder vi koken kun noen få dager. Selv om kroppen vår består av 5o til 70 % vann kan ikke kroppen lagre vann og må derfor ha påfyll hver dag.

Så mye vann trenger du

vann 5

Hvor mye vann vi trenger hver dag avhenger av hvor store vi er, hvor høy forbrenning vi har, hvor aktive vi er og klimaet vi oppholder oss i. Er det varmt og du svetter mye må du regne med å tilføre kroppen mer vann enn hvis du sitter stille i et kaldt rom. Du kan regne med at rundt 80 % av væskebehovet ditt dekkes gjennom det du drikker og de resterende 20 prosentene dekkes gjennom maten du spiser i løpet av dagen.

Anbefalt væskeinntak gjennom dagen er to liter for kvinner og to og en halv liter for menn. Ammer du bør du drikke 2,7 liter væske gjennom dagen.

Har du et høyt aktivitetsnivå i et varmt klima kan det være du trenger helt opp til seks liter væske om dagen.

På flyreisen

fly

På flyreise vil du ofte ha behov for ekstra væske da du kan oppleve et større væsketap på grunn av mangel på luftfuktighet i kabinen. Drikk vann jevnt gjennom reisen og husk at alkohol har en uttørkende effekt på kroppen.

Sik vet du at du drikker nok

vann 2

Hvis du er flink til å drikke godt gjennom dagen, sjelden er tørst og du har urin som enten er lysegul eller fargeløs får du i deg nok væske. Husk at eldre mennesker blir utsatt for svekkelse av kroppens varslinger, deriblant tørste. Mange eldre kan derfor ofte være dehydrerte uten å vite det. Det er derfor ekstra viktig for eldre mennesker å ha en rutine på å drikke jevnlig gjennom dagen selv om de ikke kjenner seg spesielt tørste.

Dette skjer hvis du drikker for mye

vann 4

Du kan faktisk drikke for mye og dermed kan du skille ut for mye salter som vi er avhengige av. Kroppen har nemlig ikke evnen til å skille ut bare vann. Nyrene må skille ut litt salter sammen med avfallstoffene. Drikker du mye uten å spise noe særlig saltholdig mat kan du til slutt bli syk av saltmangel. Heller du i deg flere liter vann på kort tid kan kroppen få problemer med å skille ut det unødvendige vannet raskt nok og cellene kan skades, Heldigvis skjer det sjeldent, men du behøver ikke å delta i drikkekonkurranser med det første.

Dette bør du drikke

vann 1

Du kan dekke væskebehovet ditt med forskjellige drikker, men vann er definitivt den beste tørstedrikken. Vann er helt uten kalorier og gir kroppen det den trenger for å bygge seg opp etter et væsketap. Husk at et riktig og godt væskeinntak gjennom dagen vil også være med på å forhindre forstoppelse hvis du har et høyt inntak av fiber i kosten din.

Synes du vann er kjedelig og smakløst kan du tilsette alt fra sitron til bær. Dette vil gi vannet ditt en deilig smak. Tilsetter du litt isbiter i tillegg vil vann være både fristende og tørsteslukkende hele året. Men husk at du er ekstra utsatt for dehydrering gjennom sommeren og særlig hvis du har et høyt aktivitetsnivå i tillegg.

God sommer ?

 

Flere artikler