Slik dekanterer du vin for beste smaksopplevelse

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

En vinkaraffel er ikke bare pen å se på, den er også laget for å gi deg en bedre smaksopplevelse av vinen. Vi er mange som setter pris på et glass med god vin og for å gjøre den enda bedre bør den dekanteres før servering. Å dekantere vin vil si at du fjerner grums og bunnfall ved å helle vinen over på en karaffel. Eldre viner som har blitt lagret over tid vil som regel ha bunnfall i flasken som vil gjøre smaken bitter samtidig som vinen blir grumsete om du har vinen rett fra flasken og over i glasset. Unge viner derimot har ikke bunnfall, men vil likevel ha godt av å bli luftet før servering. Lufter du vinen vil du få frem smaken og aromaen bedre og du vil få en helt ny opplevelse.

Vi har tatt en prat med vinoclub.no og fått en innføring i hvordan vi best dekanterer vin og hva vi bør tenke på. Når du dekanterer vin så fjerner du bunnfallet ved at det ligger igjen i vinflasken. Samtidig som du sørger for at vinen er fri for bunnfall blir den også luftet ved at vinen kommer i kontakt med oksygen. Selv om det har vært mest vanlig å dekantering vin av eldre årgang, kan du med hell dekantere de fleste vintypene uavhengig av alder og lagring.

Dette bør du vite om dekantering av vin

Rødvin
Alt du trenger til vinlagring og vinsmaking/ vinoclub.no

Ofte blir vin lagret liggende, men når du skal dekantere vin bør flasken ha stått oppreist i minimum ett døgn, men gjerne lengre. Dette er for å forsikre seg om at alt av grums og bunnfall har lagt seg i bunnen av flasken.

Bunnfall er en blanding av blant annet garvestoffer og polytenorer som klumper seg sammen på eldre viner og vil gi en besk smak om du får det i glasset. Disse stoffene er oppløst i unge viner og bunnfall er derfor sjeldent et problem. Bunnstoff er ikke farlig å drikke, men det vil ødelegge smaken på vinen.

Slik dekanterer du vin

Rødvin2
Her finner du alt du trenger til å dekantere vin. /vinoclub.no

Før du skal dekantere vinen ved å helle den over i karaffelen bør du sjekke at vinen ikke er skjemt. Ha litt vin over i et glass og lukt på den. Kjenner du en eim av for eksempel aceton så er vinen dessverre dårlig.

Når du har luktet på vinen og forsikret deg om at den er bra så tar du vinen i prøve-glasset og heller det ned i karaffelen. Nå envinerer du karaffelen som vil si at du bruker vinen du skal dekantere til å fjerne støv i karaffelen. Her er det viktig at du bruker samme vin som skal dekanteres. La vinen gå en runde eller to i karaffelen før du heller vinen tilbake i prøve-glasset og smaker på den.

Når du skal dekantere vinen bør du ha litt ekstra lys for hånden. Start med å helle vinen forsiktig over i karaffelen, helst i én jevn bevegelse. Hell langs halsen på karaffelen helt til du ser bunnfallet nærme seg åpningen på flasken. Dette ser du best ved hjelp av en ekstra lyskilde. Sett flasken til side og sjekk at ikke bunnfallet har tatt turen ned i karaffelen. Dette gjør du best ved å holde karaffelen opp mot lyset.

Enkel dekantering av vin

Dekantering av glass vin
Med denne blir vinen automatisk dekantert og luftet og vil gjøre jobben mye enklere. / vinoclub.no

Det er ikke alltid du har planer om å hverken drikke eller servere en hel flaske vin, men du vil likevel ha vin av beste årgang, eller med utviklet smak og aroma. Da er denne nyheten perfekt for deg. Med en elektrisk vinlufter vil vinen bli luftet og dekantert på et øyeblikk og du kan unne deg et glass med vin med de beste forutsetninger for maks smak og aroma.

Vil du se nærmere på denne automatiske vinaera pro så finner du den her. 

Slik lufter du unge viner

Vinkaraffel 3
Med en karaffel som dette vil du få optimal smaksutvikling, passer perfekt til hvite viner. / vinoclub.no

Du kan med hell lufte unge viner og det er ikke spesielt vanskelig eller tidkrevende. Start med å kontrollere at vinen er bra før du heller vinen langs den den ene siden av karaffelen. Når vinen er over i karaffelen svinger du litt på den slik at vinen blir utsatt for luftingen. Dekanter gjerne de unge vinene et par timer før serveringen eller samtidig som den skal nytes.

Vil du se nærmere på denne karaffelen så finner du den her.

Disse vinene bør dekanteres

vinglass 3
Vinglass med perfekt design for en ideell luftutveksling for vinen. / vinoclub.no

Eldre årgangsviner bør dekanteres rett før servering og som hovedregel bør du la vinen stå i karaffelen rundt en halvtime før den skal nytes. Du kan også servere den ferdig dekanterte vinen i romslige vinglass slik at vinen blir luftet videre. Her vil du oppleve en endring i smak og karakter fra den ene munnfullen til den andre. Vinen vil fortsette å utvikle seg mens du har den i glasset og vil gi deg helt unik smaksopplevelse.

Vil du se nærmere på det perfekte vinglasset så finne du det her.

Har vinen et høyt innhold av av syre eller tanniner kan du med fordel la vinen stå i karaffelen to til tre timer før den skal serveres.

Både røde og hvite unge viner vil utvikle seg betraktelig når de kommer i kontakt med oksygen og kan med hell dekanteres kort tid før den skal på bordet. Du vil garantert merke forskjell til stor glede for både deg og dine gjester.

Disse karaflene bør du velge

Vinkaraffel 1
Perfekt karaffel til dekantering av vin. / vinoclub.no

Det finnes ulike modeller av karafler og du kan fint velge den du liker best, men husk at karaflene er laget for ulikt formål. Velger du en karaffel med bred åpning vil du tilsette mer luft og vinen blir dermed raskere luftet. Disse karaflene passer godt til røde og hvite viner som er litt fyldige. Med en smalere åpning på karaffelen så slippes det inn mindre luft og passer derfor best til lettere røde viner.

Vil du se nærmere på denne karaffelen så finner du den her.

Når du dekanterer, eller lufter vinen, vil både smak og aroma sørge for at vinen kommer til sin rett og vil gi en bedre smaksopplevelse. Hos vinoclub.no finner du alt du trenger for å både nyte og oppbevare vinen din. Med et stort utvalg og unik kompentanse kan du sørge for å få hjelp til alt fra å sette opp en etterlengtet vinkjeller til hvilke vinglass du bør ha i hus.

Lykke til og gled deg til mange fantastiske stunder med vin i alle aldre ?

Flere artikler