Slik får du massevis av jordbære hele sommeren

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Ingenting er vel bedre enn å kunne plukke sine helt egne jordbær i sin egen hage en deilig sommerdag. Hvis du først skal dyrke noe spiselig i hagen, så er kanskje røde jordbær det enkleste og mest smakfulle du kan satse på. Det er ikke vanskelig å dyrke sine egne jordbær, og du trenger stort sett ikke mer enn å kjøpe en håndfull med jordbærplanter som både kan vokse i bed, i mindre balkongkasser og i mindre krukker.

Å dyrke sine egne jordbær er også perfekt hvis du vil motivere barn til å hjelpe til i hagen, samtidig som det er den perfekte dessertfrukten. Du kan også dyrke frem egne jordbærplanter fra frø. Det vil ta litt tid før de spirer og kan settes ut, men det er vell verdt det.

Slik dyrker du frem egne jordbærplanter

Jordbærplante

Vil du dyrke jordbær fra før kan du begynne tidlig på våren. Så frøene dine inne ved å ha frø i små såbrett. Strø frøene i et tynt lag over fuktig jord uten å dekke til med jord. Sett såbrettet solrikt i rundt 18 grader, f.eks i vinduskarmen. Når de har fått blader og røtter kan du plante dem om i større potter og sette dem ut når det ikke lenger er nattefrost.

Du kan også ta stiklinger av jordbærplanter som du har. Det gjør du ved å klippe av utløperene, det vil si, nye skudd. Sett stiklingene dine rett i jorden hvor du vil jordbærene skal vokse eller i en potte med jord frem til de får røtter. Husk å vanne godt i starten.

Gi jordbærene næringsrik jord

Jordbær 5

 

Når du skal dyrke dine egne jordbær, er det viktig at du tenker over at beliggenheten er solrik og at jorda er næringsrik. Det kan være lurt å legge litt moden kompost i jorda, og alt ugress bør fjernes før du skal plante.

Slik planter du jordbær

Jordbær 4

Hvis di skal plante jordbærene i bed eller rett på groplassen så lager du små opphøyde rader i jorda, som det kan være lurt å legge plast- eller fiberduk over. Dette kan være lurt for å holde jorda varm, samtidig som at du vil slippe å måtte luke ugress.

Det er viktig å sørge for at plantene verken plantes for høyt eller for lavt. Knoppene skal ikke dekkes med jord, men de skal heller være rett over jordoverflaten. Avstanden mellom plantene burde være på 30-40 cm, og 90-100 cm. mellom radene. Du burde også gi dem en omgang med gjødsel.

Dyrke jordbær i potter

Jordbær 8

I tillegg til å plante jordbærene i bed, går det også fint an å dyrke i mindre potter eller balkongkasser. Her er det bare å legge 4-5 cm. med lekakuler i bunnen som du dekker til med en fiberduk eller en markduk. Over dette fyller du på med plantejord som du også kan tilføre kugjødselkompost. Til slutt panter du jordbærene med en avstand på rundt 3 cm.

Dette gjør du på våren med jordbær planter du allerede har

Jordbær 9

På våren er det lurt å ta bort døde deler av planten, og utløperne på planten skal fjernes jevnlig gjennom sommeren. Dette er for at planten skal legge energi i selve frukten og ikke i nye skudd. På høsten klipper du planten ned til en høyde på omtrent 5 cm. Plantene begynner å bli dårlige etter 3-4 år, og bør derfor fornyes.

Slik beskytter du jordbærene dine

Jordbær 7

Hvis du vil ta godt vare på jordbærplantene dine, burde du være nøye med tildekking av plantene. Fugler er glad i jordbær, så hvis du ønsker å holde jordbærene dine i fred burde du dekke til plantene dine med et nett. Du kan også benytte fuglenett dersom du har jordbærplantene dine i mindre potter. Her kan du se enda et tips for hvordan du kan beskytte jordbærene dine. 

Jordbær kan plantes hele sommersesongen fra tidlig på våren til langt ut i august. Husk å velge jordbærsorter som gir de jordbær hele sommeren slik som de populære månedsjordbærene.

Gled deg til å vente på de friske, røde jordbærene som både barn og voksne kan kose seg med dagen lang, hele sommeren.

Lykke til!

Flere artikler