Slik får du perfekt biff- hver gang

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Å steke den perfekte biffen er ikke alltid like enkelt, men når du først har fått litt trening så går det lett som en plett. Det er likevel noen ting du må huske på slik at du får biffen perfekt stekt. Du kan kjøpe både biff som et helt stykke og dele det opp i passe porsjoner selv eller du kan kjøpe ferdig tilmålte stykker. Husk å sørge for at alle stykkene har tilnærmet lik tykkelse hvis du skal steke mer enn én biff. 

Biff kan være bl.a indrefilet, mørbrad og entrecote, men fremgangsmåten for å få den perfekte biffen er relativt lik.

Størrelse på biffen

biff

Skal du steke biff til flere samtidig bør du sørge for at det er lik størrelse på alle biffene. Indrefilet bør ha en tykkelse på 3- 4 cm, mens entrecote og flatbiff kan ha en tykkelse på rundt 2 cm.

Krydre og temperér

biff 2

Det er litt forskjellige meninger der ute om det har noe å si eller ei om biffen legges i romtemperatur før du steker den, men for å være på den sikre siden kan du la den ligge litt på kjøkkenbenken før den går i pannen. Krydre den godt på begge sider mens den ligger og hviler. 

Slik steker du biffen

1 Sett stekepannen på høy varme og ha i stekeolje. Smør tåler ikke å bli veldig varm og bør derfor ikke brukes, men liker du smørsmaken kan du tilsette smøret når du setter ned temperaturen.

2 Ikke legg i kjøttet før pannen er skikkelig varm.

 

3 Stek kjøttet i 2 minutter på hver side til du har en fin stekeskorpe. Husk å ikke ha for mye kjøtt i pannen av gangen, da vil kjøttet koke istedenfor å steke. 

4 Skru ned varmen til medium og tilsett smør, hvis du liker smørsmaken.  Varm smøret til det er nøttebrunt.

 

5 Øs smøret over biffen med en skje mens kjøttet steker. 

 

6 Sett ned varmen på lav varme , snu kjøttet og gjør det samme en gang til.

 

Biff på grillen

biff på grillen

Du kan fint grille biff, og du kan bruke samme fremgangsmåte uten å øse smør over selvsagt. Bruk gjerne en god grillolge for ekstra smak.

Legg biffen på direkte, høy varme et par minutter. Deretter legger du biffen et sted med mindre varme og lar den ligge til den har den kjernetemperaturen du liker best. Husk at biff på grillen bli raskere ferdig enn i en stekepanne, og den kommer til å få flotte stekeriller med god stekeskorpe.

Kjernetemperatur og steketid

biff

Vi har alle våre preferanser for hvordan vi vil ha kjøttet stekt. Her får du en liten oversikt over temperaturer og steketid.

  • Lite stekt biff: 55 grader i kjernetemperatur og stekt i  ca. 1 minutt på hver side.
  • Medium stekt biff:  60 grader kjernetemperatur og stekt i 2 minutter på hver side. 
  • Godt stekt biff: 65-70 grader kjernetemperatur og stekt ett minutt på hver side, og deretter fire minutter på hver side på svak varme.

Tips : Hvis du vil ha ekstra smak på kjøttet kan du tilsette litt urter slik som et hvitløksfedd og et par kvister av oregano, timian eller rosmarin. Pass på hvitløken slik at den ikke blir brent. La kjøttet hvile 5 til 10 minutter før du serverer det.

 

Flere artikler