Slik lager du eplemost av epler fra hagen

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Vi er mange som har epler i hagen og har du mange igjen bør du lage deg frisk og god eplemost hjemme. Det er flere steder hvor du kan levere inn eplene dine i bytte mot ferskpresset eplemost, men nå kan du også lage det hjemme. Hjemmelaget eplemost har lang holdbarhet, men det er viktig at du bruker utstyr som er vasket godt og kokt i varmt vann.

Skal nylaget eplemost holde seg en stund bør helst flaskene stå lagret kjølig og mørkt. Husk å bruke korker som er helt tette, hvis ikke vil eplemosten din raskt bli dårlig.

Slik lager du hjemmelaget eplemost

epler

Du kan bruke de eplene du har til å lage eplemost, men de bør være fine og faste skal du få den beste eplemosten. Du kan lage eplemosten så søt eller syrlig du vil. Smak deg frem til hvor mye sukker du trenger. Kanskje kan du lage litt av hvert, noen flasker søt eplemost og noen flasker syrlig eplemost.

Dette trenger du:

 • 2 kg fine og faste epler
 • 3 liter kokt og avkjølt vann
 • 1 ss sitronsyre eller presset saft av 2 – 3 sitroner
 • 2 – 4 dl sukker, smak deg frem
 • 1/4 ts natriumbenzoat, for ekstra holdbarhet. Kjøpes på apotek, men kan sløyfes

Slik gjør du:

 1. Kok opp vann i en stor kjele og sett til side til avkjøling. Rør inn sitronsyre eller sitronsaft.
 2. Skyll og vask eplene godt i lunkent vann. Deretter fjerner du stilken og blomsterfeste under eplet.
 3. Grovriv eplene på et rivjern og legg dem straks i det avkjølte kokte vannet. Bruk gjerne en stor kjele slik at du får plass til alle eplene. Rør rundt i kjelen med eplene og legg på lokk. La kjelen med eplene stå kjølig i 2 – 3 døgn
 4. Etter 2-3 døgn siler du massen gjennom et sileklede eller en finmasket sil. La det hele dryppe godt av, det tar litt tid så prøv å vær litt tålmodig.
 5. Smak til saften med sukker slik at du får den så søt og syrlig som du vil ha den. Vil du ha bedre holdbarhet på eplemosten så bør du tilsette litt nariumbenzoat. Det får du kjøpt på apoteket.
 6. Ha eplemosten over på rene flasker som er vasket i kokende vann med litt Zalo og skylt godt. Sett på lufttette korker og sett flaskene kjølig og mørkt.

Lykke til med eplemosten, den kommer garantert til å smake deilig 🌺

Flere artikler