Slik lager du meisboller til småfuglene

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er, uten tvil, koselig å mate småfuglene gjennom høst og vinter. Mange steder er det en hel del småfugler som trenger vår hjelp for å overleve vinteren. Når det blir mangel på insekter, bær og blomster og det i tillegg kommer mye snø så er det flere steder hvor det virkelig er en kamp for småfuglene. De trenger jevnlig med mat og næring. Hvis du sørger for å fylle opp fuglebrettet med godsaker så har du noe hyggelig å se på samtidig som du gjør en innsats får de små fjærkledde.

De fleste småfuglene setter pris på alt fra frø og nøtter til rognebær og meiseboller på matfatet. Meiseboller er alltid en favoritt og du kan faktisk lage den selv hjemme. Husk at hverken småfugler, eller andre fugler,  skal ha loff eller muggent brød. Da kan de bli syke og få diare. Småfuglene trenger all den næringen de kan få, spesielt på vinteren og da bør man sørge for å at de ikke blir syke.

Slik lager du hjemmelagede meiseboller

Hvis du først har begynt å mate småfuglene i området ditt er det viktig at du fortsetter med det. Når de har funnet en matstasjon hvor det jevnlig kommer mat så fortsetter fuglene å trekke dit.

Legg gjerne ut ulike frøblandinger så frister du forskjellige fugler til å besøke matstasjonen. Hvis du i tillegg legger ut noen hjemmelagede meiseboller så er du sikret noen fornøyde besøkende. Denne oppskriften på hjemmelagede meiseboller er en stor porsjon, og du kan fint halvere den om du vil det.

Dette trenger du:

 • 2250 g delfiafett
 • 1000 g skrelte solsikke frø
 • 1000 g lettkokte havregryn
 • 500 g knuste hasselnøtter
 • 250 g hakkede mandler
 • Muffinsformer
 • Hyssing i passe lengder

Slik gjør du:

 1. Start med å smelte delfiafettet i en gryte.
 2. Ha frø og havregryn i det smeltede delfiafettet og bland godt.
 3. Sett frem muffinsformene på et brett, gjere to og to former i hverandre så de holder formen og ikke flyter ut.
 4. Hell delfia- og nøtteblandingen i de doble muffinsformene. Hvis du vil henge dem opp når de er klare kan du legge i en hyssingstump som du lager som en løkke.
 5. La brettet med delfiablandingen stå til fettet har stivnet.
 6. Når meisebollene har stivnet kan du henge dem ut i trærne, eller knuse dem og legge dem på foringsbrettet. Du kan også legge dem hele på matstasjonen om du synes det er enklest.

Når du skal mate småfgulene bør du ha en foringsstasjon, eller et fuglebrett, med tak og litt netting rundt. Da slipper du at de større fuglene tar maten fra de små.

Drømmer du om å lokke dompapen til fuglebrettet? Da bør du plukke hele klasser med rognebær på høsten og legge dem i fryseren frem til vinteren. Dompapen elsker rognebær og hvis du passer på å legge det jevnlig på fuglebrettet gjennom vinteren kan det godt være du får besøk av den vakre fuglen med det røde brystet.

Å lage hjemmelagede meiseboller er en perfekt aktivitet å ta med barna på ,men husk at smeltet delfiafett blir veldig veldig varmt. Hjemmelagede meiseboller passer også perfekt som små gaver til andre fugleentusiaster.

Lykke til!

Flere artikler