Slik lager du nydelig Ferskenpai med ferske eller hermetiserte fersken

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

En stor dessert favoritt er ferskenpai. Den passer som dessert hele året og du kan lage den med både friske fersken og hermetiserte fersken. Paideigen er enkel å lage med kun noen få ingredienser. Deigen er stor nok til å brukes både som paibunn og som lokk. Den er rask og enkel og blir perfekt hver gang. Deigen passer både til desserter og som middags-pai.

Når du skal lage pai-deigen bør du bruke kaldt smør ved å skjære smøret opp i små terninger og ha det 15 minutter i fryseren. Husk å ikke kna deigen veldig lenge da vil smøret smeltet i deigen på grunn av varmen fra hendene dine.

Slik lager du en perfekt ferskenpai

fersken pai 2

For å få best resultat med pai deigen så tilsetter du litt og litt vann frem til deigen holder seg samlet. La deigen hvile i minimum 30 minutter i kjøleskapet. Den kan også ligge i kjøleskapet et par dager om du vil starte planleggingen noen dager før servering.

Pai deigen kan også ligge tre måneder i fryseren. Er du lei av pai med fuktig bunn så bør du sørge for å steke paien på nederste rille de første femten minuttene. For å være helt sikker bør du steke den på nederste rille gjennom hele steketiden. Du kan fryse ned en ferdig ferskenpai om du vil det og da kan den ligge i 6 til 8 måneder.

Dette trenger du:

 • 5 dl hvetemel
 • 1 ss sukker
 • 1 ts salt
 • 220 g kaldt og usaltet smør
 • 6-8 ss iskaldt vann

Til fersken fyllet trenger du:

 • 8 ferske fersken eller stor boks hermetiserte fersken
 • 2 ss ferskpresset sitron saft
 • 1,5 dl hvetemel
 • 2,5 dl sukker
 • 1/2 ts malt kanel
 • 1/4 ts muskattnøtt
 • 1/4 ts salt
 • 2 ss usaltet smør i terninger
 • 1 pisket egg

Slik gjør du:

 1. Bland sammen mel, sukker og salt i en food processor og bland godt.
 2. Tilsett smøret i kalde terninger. La food processoren blande deigen til smørterningene er på størrelse med erter.
 3. Tilsett 6 ss med kaldt vann og bland deigen, tilsett de to siste spiseskjeene med vann frem til deigen begynner å sette seg.
 4. Ha deigen over på et melet underlag og form deigen til en ball. Husk at deigen må ikke overarbeides, da vil smøret smelte.
 5. Del deigen i to og klem hver del flat. Pakk hver deig i clingfilm og legg i kjøleskapet i minimum 30 minutter eller maks i to dager.
 6. Ta deigen ut av kjøleskapet og la den ligge i romtemperatur i 10 minutter, da blir den enklere å rulle ut.
 7. Ha deigen over på et melet underlag og kjevle ut hver leiv slik at den passer til paiformen din og ikke tykkere enn 0,5 cm.
 8. Ha deigen over i en paiform. Trykk deigen godt ned i formen og skjær vekk det som blir til overs.
 9. Sett ovnen på 180 grader og forstek paien noen minutter. Start med å prikke deigen med en gaffel, ha over bakepapir og fyll formen med tørre erter. Stek paibunnen i ovnen i 15 minutter på nederste rille.
 10. Lag paifyllet ved å skrelle og dele ferskenene i biter og ha over sitronsaft, bland forsiktig.
 11. I en ny bolle blander du sammen mel, sukker, kanel, muskattnøtt og salt. Bland alt godt sammen og ha over ferskenbitene.
 12. Ta ut peaideigen av ovnen, fjern bakepapiret og de tørre ertene.
 13. Fyll med fersken-fyllet og og legg på pai lokket ved å kjevle ut den andre pai delen. Fest pailokket til resten av paien og lag åpninger i lokket ved hjelp av en kniv. Er du skikkelig klar for stående applaus så kan du velge å skjære pailokket i strimler og legge det pent over paien, eller til og med lage et mønster.
 14. Forsegl paien med vispet egg og stek paien på nederste rille i 55 minutter eller til den er gyllen og sprø på toppen. Noen velger å sette paien på miderste rille etter de første 10 minuttene, men det kommer litt an på ovnen du har. Prøv deg frem for best resultat. 

La paien hvile og server den lun med en god porsjon iskrem til.

Fersken har sesong fra april til september og passer perfekt også til grillmaten. Ha den i salaten eller hiv den på grillen for en ekstra spennende opplevelse.

Vil du lage eplepai bør du ta en kikk på denne herligheten. 

smakelig måltid 🌺

Flere artikler