Slik lykkes du med limetre

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Mange synes det er både artig og spennende å plante sitrustrær hjemme. Klimaet i Norge er ikke varmt nok til at du kan plante lime-og sitrontrær i hagen, men de kan stå på terrassen gjennom sommeren. Lime er en type sitrusfrukt som er kjent for sin syrlige og aromatiske smak. Det finnes flere ulike typer lime, som key lime, Tahitiansk lime, Persisk lime og Kaffir lime. For å lykkes med et limetre må du sørge for at det får mye lys, sol og velldrenert jord. Det er ikke vanskelig å få et sitrustre til å trives, men det er par ting du bør tenke på.

Et limetre trives best med temperaturer mellom 20 og 38 grader og er finne som naturlige trær rundt Middelhavet. Skal det produsere frukt må du sørge for optimale forhold, men du kan få det til å trives også uten drivhus.

Slik lykkes du med et limetre

Du kan dyrke frem et lime tre fra frø, men da må du sørge for at det er frø fra økologisk frukt. Et sitrustre liker ikke frost og dyrker du dem frem fra frø eller stiklinger må du regne med at det tar fra tre-fem år får det bærer brukt.

Sur jord og nok sol

Et limetre trenger nok lys både direkte og indirekte lys. Sett gjerne planten din i et sørvendt vindu, og bruk plantelys hvis det er behov.

Limetrær foretrekker jord som er litt sur, med en pH-verdi mellom 6 og 7,5. Bruke gjerne jord som er laget spesielt for sitrustrær. Et limetre krever også jevn fuktighet, så pass på å vanne treet ditt regelmessig. For å etterligne det tropiske klimaet kan du spraye treet med romtemperert vann, gjerne oppsamlet regnvann.

Beskjæring

Sitrustrær, også lime, vokser raskt og du kan med hell beskjære det jevnlig. Klipp av toppene på treet slik at du holder det nede og sørger for at treet ditt bruker energien på å produsere blomster og frukt.

Det er også viktig å merke seg at et limetre som dyrkes inne kan ha redusert fruktproduksjon sammenlignet med dem som vokser utendørs, men det kan la seg gjøre. Et limetre gjør seg godt som en koselig husplante selv om det ikke skulle produsere frukt med det første.

Herding

Du kan sette limetreet ditt ut på terrassen eller på balkongen på sommeren, men du må huske på å herde det først. Sett det ut i solen beskyttet mot vind og la det stå ute noen timer før du tar det inn igjen. Gjør dette en ukes tid slik at treet ditt blir vant til å stå ute. Husk å sett treet et sted hvor det er mye sol, og vann det jevnlig.

Fra mars måned kan du gjerne tilsette litt gjødsel i vannet en gang i uken. Husk å bruke gjødsel som er laget for sitrustrær.

Overvintring

Et lime tre går i vinterdvale på vinteren og fra oktober kan du sette treet ditt kjølig. Gjerne i et rom som holder rundt 15 grader. Treet trenger fortsatt vann, men nå kan du vanne det en gang i blant. Ta treet opp i lyset igjen når våren titter frem.

Ulike typer lime

Det er også viktig å merke seg at det finnes forskjellige typer lime-tre som Key lime, Tahitiansk lime, Persisk lime, Kaffir lime osv. Noen er mer hardføre enn andre, noen bærer frukt hele året, noen har tykkere skall eller mer sur frukt.

Key lime

Key lime, også kjent som Mexican lime, er en av de vanligste typene og er kjent for å være svært syrlig og aromatisk. De vokser ofte i varmere klima, og er som regel mindre enn andre lime-varieteter.

Tahitiansk lime

Tahitiansk lime, også kjent som «lager» lime, er en annen vanlig type. Den er større enn key lime og har en tynnere skall. Tahitiansk lime er også mindre syrlig enn key lime, og har en mildere smak.

Persisk lime

Persisk lime er den vanligste typen som selges i supermarkeder. Denne typen lime er større og har et mer glatt og grønn skall enn andre varianter. Persisk lime er også mindre syrlig enn andre lime.

Kaffir lime

Kaffir lime er en annen type lime som er veldig vanlig i Sørøst-Asia hvor bladene er svært aromatiske, og blir ofte brukt i asiatisk matlaging. Denne lime frukten er ofte for sur for å spise, men saft og skall er ofte brukt i matlaging.

Dette kan du bruke lime til

Lime er en allsidig frukt og brukes ofte som smakstilsetter i mat og drikke. Juice og revet skall fra lime er også populært i marinader, dressinger og som krydder i asiatisk, meksikansk, karibisk og andre tropiske retter. Lime kan også brukes som et naturlig rengjøringsmiddel og for å hindre at maten råtner.

Lykke til med treet ditt og gled deg til det bære små og syrlige frukter.

Flere artikler