Slik lykkes du med rosene i hagen

content-marketing

Anbefalt

Roser er en av de mest populære plantene å ha i hagen. De finnes i en rekke farger og størrelser, og sørger for en nydelig duft, samtidig som de gjør hagen din ekstra vakker. Det kreves litt kunnskap og omsorg for å lykkes med rosene i en hage, men de er ikke spesielt krevende. Roser er flerårig og kommer derfor igjen år etter år. Planter du roser så investerer du faktisk litt i hagen din og du kommer til å glede deg over disse vakre plantene når de slår ut i full blomst.

Når du skal plante roser bør du sørge for å finne riktig plassering. De trenger mye sollys for å blomstre og trives best der hvor de får mnimum seks timer med direkte sollys per dag. Det er også viktig å velge et sted med god drenering for å unngå at plantene blir stående i vann. Planter som står i for mye fuktig jord kan utvikle sopp- og sykdom.

Slik lykkes du med roser i hagen

Roser skal plantes på våren eller på høsten. Start med å grave et hull som er litt større enn roten og legg til kompost eller gjødsel for å gi planten næring. Fyll hullet med jord og trykk det ned for å fjerne luftlommer. Rosene skal plantes i en dybde som tilsvarer rotenes lengde, og det er viktig å plassere plantene litt fra hverandre for å gi dem plass til å vokse.

Vann regelmessig

Roser trenger regelmessig med vann, spesielt i perioder med tørke eller høye temperaturer. Gi plantene nok vann slik at jorda er fuktig, men ikke gjennomvåt. Overdreven vanning kan føre til sopp- og sykdommer.

Gi næring

Roser trenger næring for å blomstre. Tilfør gjødsel eller kompost i begynnelsen av vekstsesongen, og gjenta gjødslingen etter hver blomstring. Det er viktig å bruke en gjødsel som er spesielt formulert for roser for å sikre at plantene får den riktige balansen av næringsstoffer.

Beskjær

Beskjæring er viktig for å holde rosene sunne og blomstrende. Beskjær plantene tidlig på våren før ny vekst begynner, eller etter blomstringen på høsten. Fjern døde eller syke grener, og beskjær de gjenværende grenene tilbake til et sterkt sett med blader. Det er også viktig å fjerne blomster som visner for å oppmuntre til ny blomsterdannelse.

Beskytt mot skadedyr og sykdommer

Roser kan være utsatt for en rekke skadedyr og sykdommer som både bladlus og trips. Det er viktig å være oppmerksom på tegn på skadedyr og sykdommer og behandle problemene raskt. Du kan også forebygge ved å velge sunne planter, gi dem riktig næring og ved å vanne på riktig måte.

Velg roser som passer ditt klima

Det varierer hvor hardføre rosene er og noen varianter kan være mer egnet for ditt klima enn andre. Velg roser som er egnet for ditt område og klima, samt roser som er hardføre og motstandsdyktige mot sykdommer. Det vil gjøre alt en hel del enklere for deg.

Lag et støttesystem

Noen roser kan bli høye og trenger et støttesystem for å hindre at de faller over ende og knekker. Et støttesystem kan også hjelpe roser til å vokse oppover en vegg eller et gjerde. Bruk trepinner eller metallstenger for å støtte plantene, og fest dem forsiktig med myke bånd for å unngå å skade grenene.

Beskytt rosene mot vinterkulde

Roser kan være sensitive for vinterkulde og trenger beskyttelse for å overleve vinteren. Legg gjerne litt granbar rundt plantenes base for å isolere røttene mot kulde. Du kan også dekke plantene med en beskyttelsesduk for å beskytte dem mot sterke vinder og kaldt vær.

Roserarter

Det finnes mange ulike rosearter som er hardføre og som trives godt i nordisk klima. Er du i tvil bør du ta kontakt med et lokalt hagesenter så vil de hjelpe deg slik at du velger riktige rosearter for din hage.

Rugosa rose

Dette er en hardfør og tøff roseart som trives i både sol og skygge. Den kan tåle salt fra sjøen og er en flott plante for kysthager. Rugosa rosen produserer store, duftende blomster og attraktivt løvverk. Den er også motstandsdyktig mot skadedyr og sykdommer.

Hagerose

Hage- eller prydbuskeroser finnes i et stort utvalg av farger, størrelser og former, og de er populære i hager over hele verden. Hybridrosene er kjent for sin fantastiske duft og evne til å produsere en stor mengde blomster gjennom hele sommeren. De trives best i godt drenert jord og full sol, men kan også dyrkes i delvis skygge.

Moskusrose

Moskus rosen er en annen hardfør rose som trives i nordiske hager. Den produserer store, duftende blomster og trives best i godt drenert jord og full sol. Moskusrosen kan vokse til en stor busk eller en klatreplante, og er et flott valg for hager og pergolaer.

Gallica-rose

Gallica rosen er en historisk rose som har vært dyrket i hager i Europa i århundrer. Den produserer store, vakre blomster i nyanser av rosa, rød og purpur, og den har en fantastisk duft. Gallica rosen trives best i solrike områder og godt drenert jord.

Engelsk rose

Engelske roser er en relativt ny rose som er avlet spesielt for å kombinere skjønnheten og duften av gamle roser med den gjentagende blomstringen og lange blomstringsperioden til moderne roser. Engelske roser er hardføre og trives godt i nordisk klima. De produserer store, fylte blomster i nyanser av rosa, rød og gult.

Husk at det kan ta noen år før rosene får etablert seg godt og blomstrer skikkelig. Vær tålmodig og gi rosene dine tid og omsorg. Før du vet ordet av det vil du ha en vakker og blomstrende rosehage som du kan glede deg over gjennom hele sommeren.

Lykke til!

Flere artikler