Slik lykkes du med valmuer i hagen

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Valmuer er med sine delikate og fargerike blomster en glede å ha i hagen. Valmuer kan være både flerårig, toårig og ettårig og de kommer i ulike farger og arter. Å dyrke valmuer er hverken vanskelig eller tidkrevende. Sår du ettårige valmuer i hagen vil du likevel få valmuer år etter år. Den sår seg selv, så sørg for å ikke fjerne frøkapselen til blomsten når blomstringen er over. Valmuer som er en prydplante  produserer ikke narkotiske stoffer og er fult lovlig å plante i hagen.

Valmuer tar seg godt ut i en bukett og du kan plante den både i blomsterbed, i hagen og i potter. Den beste måten å lykkes med valmuer på er å så dem direkte der du vil ha dem.

Slik lykkes du med valmuen

Valmuer sprer seg i rekordfart så hvis du for eksempel har en skråning som du synes trenger litt blomster og farger så er valmuen den perfekte planten. Du sår direkte på såplassen og i løpet av seks uker vil du ha mange vakre valmuer som du kan nyte synet av.

Vil du ta vare på frøene, åpner du frøkapselen og oppbevarer frøene i et kaffefilter frem til neste vår. Valmuer er kanskje den rimeligste blomsten å investere i. Den vil gi deg glede og frø år etter år.

Slik gjør du

Så valmuefrø på våren eller på høsten. Sår du frøene på høsten kan du være heldig og få en ekstra tidlig blomstring når våren melder sin ankomst.

Så valmuefrøene direkte på såplassen, og gjerne på en vindstille dag. Frøene er nemlig så små og lette at de kan ta fart med vinden. Strø litt jord over frøene når du har sådd dem og vann forsiktig.

Du kan forplante frøene innendørs, men de er ikke spesielt glad i å bli plantet om så sørg for å plante i en nedbrytbar beholder som kan settes rett i jorden når valmuene er store nok.

Valmuer trives best i jord med litt sand i og på et solrikt sted. De kan også trives i litt skygge hvis det er det du har tilgjengelig i hagen eller på terrassen. Velg et sted i hagen din som har minst 6-8 timer med sollys om dagen for optimal trivsel. Jorden bør være godt drenert, løs og næringsrik.

Vanning og stell

Valmuer er relativt enkle å ta vare på når de har etablert seg. De trenger ikke mye vann, så vanning bør begrenses til perioder med langvarig tørke. Overvanning kan føre til misstrivsel og skade røttene. Fjern ugress rundt valmuer for å redusere konkurranse om vann og næringsstoffer.

Valmuen trenger ikke mye beskjæring, men du kan fjerne visne blomster for å oppmuntre til mer blomstring gjennom sommeren.

Valmuen er vanligvis motstandsdyktige mot skadedyr og sykdommer, men du kan passe litt på dem og se etter tegn på problemer. Eventuelle problemer kan vanligvis løses ved å fjerne berørte blader eller blomster og eventuelt bruke milde plantevernmidler.

Valmuer i buketter

Valmuen kan brukes som snittblomster, men noen varianter er litt tynne i stenglene så velg noen som er litt kraftige. Sett valmuene i en vase med vann og bytt ut vannet daglig for å forlenge blomstringstiden.

Det er få blomster som er så nostalgiske som valmuen og de passer i både eldre og i moderne hager. Velg flere ulike arter og gled deg til blomstringen.

Lykke til!

Flere artikler