Smaker fra Island

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Island er et vakkert land laget av is og ild, og har over 200 forskjellige vulkaner, geysirer og vulkanske sprekker. Dette er landet som virkelig er verdt å oppleve. Du reiser raskt og enkelt til Islands hovedstad fra Bergen og fra andre norske byer, akkurat når det skulle passe for deg og dine. Flyreisen er behagelig og unnagjort på et par timer.

Kontrastene og de utrolige leveforholdene har fascinert tilreisende i flere ti-år. Island har hatt sine utfordringer, men nå mottar Island flere besøkende enn noen gang. Island er et fantastisk land og har en mengd med opplevelser å by på. Når du tar turen hit må du også sørge for å prøve det islandske kjøkken.

Den islandske matkulturen

Det islandske kjøkkenet har en spennende matkultur og består hovedsakelig av fisk, sjømat og lam. Islands matkultur er enkel på grunn av landets naturlige forhold som igjen sørger for smakfulle og spennende retter.

Fisk er en integrert del av islandsk kultur og arv og er med på å skape tradisjonelle islandske matrett, selv den dag i dag. 

Andre typiske råvarer som er typisk for det islandske kjøkken er lam og islandsk skyr (en type yoghurt). Disse har faktisk vært hovedelementene i det islandske kostholdet i over tusen år. 

Retter du må spise på Island

Når du skal prøve tradisjonelle islandske retter er det flere spennende alternativer å prøve. Pylsur er rett som er kjent som Reykjaviks Hot Dog, pølse i brød. Islandske pølser er stort sett laget av islandsk lam, sammen med svinekjøtt og storfekjøtt. Pølsene toppes med rå løk, sprøstekt løk, ketchup, remoulade og søt brun sennep kalt pylsusinnep. Remouladen er laget av majones, kapers, sennep og urter.

Skyr er også noe du bør prøve og du kjenner kanskje denne fra norske butikker. I Norge selges skyr som en yoghurt variant og på Island er Skyr et meieriprodukt med myk ost og har konsistensen til yoghurt. 

Rúgbrauð er et islandsk rugbrød som er mørkt, mykt og ganske søtt. Tradisjonelt blir brødet bakt i en gryte, eller dampet i en spesiell trekasse som blir gravd ned i bakken nær en varm kilde. 

Plokkfiskur er en islandsk fiskegryte som er en blanding av hvit fisk (som sei, hyse eller torsk), poteter, løk, mel, smør, melk og krydder (salt og pepper).

Hardfiskur er produsert med fersk fisk, hovedsakelig hyse, atlantisk steinbit eller torsk som henges opp til tørk.

Lam fra Island pleier å være mørt og har en mild smak og lages på mange forskjellige måter.  F. eks. hangikjot, som er et røkt lam. En annen populær lammerett er kjotsupa, som er en kjøttsuppe laget av lammebiter, grønnsaker og ulike islandske urter.

Uforglemmelig landskap i Island

I tillegg til å få en smak av Island må du også sørge for å oppleve det unike landskapet som landet er så kjent for. Se de fantastiske fossene, utforsk isgrottene og se vulkaner fra innsiden. Den blå lagunen, Jokulsarlons glacier lagun, er også en populær attraksjon og er du heldig så kan kanskje du også kan oppleve nordlyset.

Lykke til og god tur.

Flere artikler