Ut å gå på isen? Dette må du gjøre hvis du går gjennom

content-marketing

Anbefalt

Å gå på isen når det har være kaldt en stund er populært både for dem som fisker og for dem som liker å gå på si og skøyter. Skal du ut å gå på isen er det greit å vite hvor tykk isen bør være før du setter av gårde. Isen må være trygg å bevege seg på selv om du kun skal utpå en kort tur. Ulykker kan skje selv om du er nærme land. Hvor trygg isen er å gå på avhenger av værforhold, strømforhold, dybden på vannet under isen og temperaturen på vannet og i luften. Generelt sett anbefales det at isen skal være minst 10 cm tykk for å være trygg å gå på. Men selv da er det viktig å være svært forsiktig og unngå å gå på isen i områder med mye strøm.

Har det vært mildvær bør isen være 15 cm tykk, men har det vært kaldt en lengre periode holder det at isen er 10 cm tykk. Du sjekker tykkelsen på isen med hjelp av et bor.  Husk at ren og klar stålis er tryggere enn is som er gråaktig. Den er som regel blandet med sørpe og er derfor ikke like trygg.

Det er også greit å huske på at det er forskjell på islagt saltvann og islagt ferskvann. Saltvann er i konstant bevegelse og vil ikke være like trygg å ferdes på som et islagt ferskvann.

Ut på isen? Dette bør du ha med

Når du skal ut på isen er det noen forhåndsregler som kan være greit å ta. Ha alltid med deg ispigger. De skal du ha hengende rundt halsen. De gjør ingen nytte for seg hvis de ligger igjen på land eller i bilen.

Ta også med deg ekstra varme klær og et ullpledd slik at du har et skift hvis du skulle gå gjennom isen. Noen velger også ha med seg en fløyte slik at man kan signalisere at man trenger hjelp.

Dette bør du vite hvis går gjennom isen

Skulle du være uheldig å gå gjennom isen er ikke det ensbetydende med at du dør. Du kan fint klare å redde deg opp av et iskaldt vann, men det er et par ting du bør vite. Går du  gjennom isen er det viktig at du holder roen og prøve å komme deg i sikkerhet så raskt som mulig.

Gjør dette hvis du går gjennom isen:

  1. Ikke få panikk: Hold roen og beveg deg så kontrollert som mulig. Jo mer du beveger deg jo mer energi vil du bruke og større er sjansen for at du ikke klarer å redde deg selv. Pust rolig og hold fokus. Vannet er kaldt, men det er de som klarer å kontrollere panikken det går bra med.
  2. Prøv å krabbe: Prøv å krabbe så nær overflaten du kom fra slik at du ikke beveger deg videre ut på isen. Den enkleste måten å komme seg opp av vannet på er å bevege hele kroppen slik at du får litt «sleng» på kroppen og får overkroppen opp på isen. Ikke reis deg opp, men få resten av kroppen opp på isen og krabb inn til land samme vei som du kom.
  3. Kall på hjelp: Har du mulighet så rop på hjelp hvis noen er i nærheten. Er du alene må du holde roen og dra deg opp på isen ved å bruke hender og armer. Noen har også med seg en liten fløyte når de skal avgårde alene. Pakk gjerne mobiltelefonen din i en vanntett beholder.
  4. Fjern våte klær: Når du har kommet deg opp av vannet og inn på land må du ta av deg alle de våte klærne og pakke deg inn i ull. Ved å bruke ull vil du varme opp kroppen i et sakte tempo slik at ikke kroppen får sjokk.

Liker du å gå på isen bør du alltid sørge for at du ikke går alene og har med deg nødvendig utstyr hvis uhellet skulle være ute. Still også inn telefonen din slik at andre kan finne deg om nødvendig.

Isvettreglene fra Norsk Livredningsselskap

Gå aldri alene på isen.
3. Gå ikke ut på is som kan være svak.
4. Pass opp for nylagt is, våris, snødekt is og sjøis.
5. Is av saltvann er svakere enn is av ferskvann.
6. Ta med deg skikkelig sikkerhetsutstyr, f.eks. ispigger og redningsline til bruk som “den forlengede arm”.
7. Jo lengre ut man kommer på svak is, jo vanskeligere blir redningen.
8. Lær deg hvordan du kan redde deg selv og andre.
9. Ved disse stedene er isen svakere: Siv, råk, bro, odde, avløp, innløp, utløp, sund, grunne og vindbrønn.

Lykke til og vær forsiktig!

Flere artikler