Utebelysning i moderne og klassisk design

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Utebelysning for hus og hytte har en hel del å si for det estetiske inntrykket, men utebelysning er også viktig for sikkerheten. Med riktig belysning ser du hvor du går, samtidig som det er med på å forebygge innbrudd og tyveri. Et hus som er godt opplyst, gjerne med lamper som har timere, er mindre utsatt for å få besøk av ubudne gjester. Det finnes en hel del å velge mellom, og å tenke på, når du skal bestemme deg for utelys til bolig og hytte. Du kan ha lys på fasaden, i taket, i oppkjørselen, på garasjen, på terrassen og i hagen og du kan velge mellom alt fra fastmonterte vegglamper til pullerter, stolper og spotter.

Vi har tatt en kikk hos Håvardstun Elektriske som har alt innen lamper og belysning. Her får du et godt utvalg av klassiske og moderne utelamper som passer til både hus og hytte.

Dette bør du tenke på når du skal velge utelys

Du får utelamper til boligen din i flere modeller og farger slik at du er garantert å finne den som passer best hos deg./ SG Arlon Round/ Håvardstun Elektriske

Før du velger utebelysning til boligen og uteområdet et det et par ting du bør tenke på. Hva slags utelamper ønsker du deg? Både klassiske og moderne utelamper er populære og her bør du velge det som passer best til boligen din. Sørg gjerne for å la lampene følge den stilen du allerede har.

Hva vil du fremheve?

Bruke gjerne samme belysning på hele fasaden for et helhetlig inntrykk./ Håvardstun Elektriske

Det kan også være en idé og tenke litt over hva ønsker du å oppnå med utebelysningen? Vil du fremheve ulike elementer i hagen, eller gi god belysning på utsatte steder i høst-og vintermørket? Er det viktig for deg med økt sikkerhet på gangveier eller ved inngangspartiet, eller ønsker du å fremheve arkitektoniske detaljer på hjemmet ditt?

Hvor mye belysning trenger du?

Vurder hvor mye lys du har behov for og type stil du ønsker på utelampene. Klassiske vegglamper går aldri av moten og gir et flott lys./ Håvardstun Elekstriske

Det ser flott ut med utelamper på både fasaden, porten, i hagen og på terrassen, men du bør tenke litt over om det allerede er mye belysning i området hvor du bor. Dette kan være med på å avgjøre hvor mye utelys du har behov for.

Hvor mange utelamper du trenger avhenger av hvor stor fasade du har, hvor mange ekstra tilbygg du har og hvor på uteområdet du ønsker ekstra lys.

Plassering

Planlegg plasseringen av utelysene dine nøye, slik at de får best effekt. / Norlys Lofoten /Håvardstun Elektriske

Når du skal velge utelamper bør du også tenke på hvor du ønsker å plassere dem og hvilken vei de lyser. Dette for at du ikke skal bli blendet eller at lampene dine er til for sjenanse for naboene.

Tenk på hvordan lyset vil påvirke hele uteområdet. Plasser belysning slik at den leder veien gjennom hagen eller langs gangveier, samt ved inngangspartiet og andre steder du liker å ha litt oversikt.

Unngå å plassere lysene for nærme hverandre og bruk en kvalifisert elektriker til å installere utelampene dine.

Utelys brukes også for å gi lys til områder hvor du beveger deg av og til slik at du slipper å bevege deg rundt i mørket uten å se hvor du går. Som for eksempel hvis du har en kjellertrapp eller et mørkt området mellom huset, garasjen eller boden.

Husk at du også kan få utelamper med bevegelsessensor og timer. Utelamper med bevegelsessensor kan være med på å øke sikkerheten ved at de slår seg på når det er bevegelse i nærheten.

Design

Klassiske utelamper passer til både hus og hytte og holder seg i mange mange år. / Norlys London/ Håvardstun Elektriske

Utelamper kommer i både klassisk og moderne design og du bør følge den stilen du har på boligen og uteområdet ditt for å få gjennomgående stil. Klassiske utelamper går aldri av moten og ser flotte ut enten du vil ha dem på veggen, på et gjerde eller som en ekstra lyskilde i hagen i form av en stolpe.

Moderne utelys kommer i en rekke former, farger og varianter hvor lyskilden går både oppover og nedover. Moderne utelys har blitt voldsomt populære de siste årene og du kommer garantert til å finne noen du liker.

Utebelysning til alle formål

Du får utelamper til alle uteområder og ekstra belysning på terrassen skaper en innbydende stemning. / Håvardstun Elektriske

Det finnes flere typer utebelysning å velge mellom hvor hver av dem har sitt eget formål. Slik som vegglamper, pullerter og spotlights. Med mange ulike valgmuligheter for utebelysning er du sikret at alle uteområdene får den belysningen som passer best.

Vegglamper

Vegglamper kan plasseres overalt på fasaden, på garasjen, uteplassen, boden, oppkjørselen eller i en trapp. / SG Edge/ Håvardstun Elektriske

Vegglamper kan monteres på alle veggflater rundt boligen som på fasaden, garasjen, terrassen, boden eller i oppkjørselen. Ønsker du fastmonterte vegglamper i oppkjørselen må du ha en vegg de kan festes i.

Med vegglamper ved trapp og andre områder er du sikret ekstra belysning samtidig som det ser flott ut. / Norlys Namsos/ Håvardstun Elektriske

Du kan også montere vegglamper på steder hvor du trenger litt ekstra lys, som i en trapp, eller på steder som kanskje er litt uoversiktlig. Plasserer du lys ved trapper bør lampene stå lavt slik at du får ekstra belysning der du faktisk setter bena. Dette er spesielt praktisk på mørke områder gjennom høst-og vinter.

Pullerter

Pullerter er både praktiske og flotte. Plasser dem i hagen, ved en gangsti eller i oppkjørselen. / SG Arco Air/ Håvardstun Elektriske

Pullerter brukes ofte til å lyse opp en gangsti, et bed eller oppkjørselen og gjør det både innbydende og koselig, samtidig som du får godt med lys. Pullerter er som små stolper som plasseres i vegkanten eller i et bed og som lyser opp veien, gangstien eller hagen. Pullerter er ikke for høye slik at de ikke blender og gir godt lys.

Spotlights

For ekstra effekt kan du monterer spotlights i taket i overbygg ved for eksempel inngangspartiet./ Spotter fra SG/ Håvardstun Elektriske

Spotlights brukes gjerne for å fremheve ulike elementer. Enten det er i taket ved inngangsdøren, på terrassen eller i hagen. Spotlights kan også monters på et dekke for å lyse opp et bestemt område.

Dreibar utebelysning

Med dreibare utebelesning kan du få en ekstra effektfull stemning. / SG Hovden/ Håvardstun Elektriske

Det er også fult mulig å få utendørsbelysning som er dreibare slik at du kan gi områder rundt boligen din som føler trenger litt ekstra lys. Dreibare lamper kan brukes både på plen, i bed og på gårdsplassen. Med dreibar uteblysning kan du velge mellom 15 og 36 graders lysspredning.

Taklys

Du kan montere lys i taket ute der hvor du har overbygg som over terrassen eller inngangsdøren. / Håvardstun Elektriske

Du kan også montere utelamper og spotlights i taket. Det passer perfekt hvis du for eksempel har et overbygg ved inngangsdøren eller tak over andre konstruksjoner som gjør at du kan ha nytte av en taklampe eller spotter.

Belysning av inngangspartiet

Du kan ha utebelysning på både huset og garasjen. Velg gjerne samme stil på alle lampene for best effekt./ Håvardstun Elektriske

Med riktig belysning av inngangspartiet vil boligen din få et innbydende utseende samtidig som det er praktisk. Lys ved inngangen får både deg og gjestene dine til å føle seg velkomne, i tillegg til at du får nok lys til å låse opp døren når du kommer hjem en mørk kveld.

Du kan fint ha lys på begge sider av døren, gjerne også i taket om du har overbygg over inngangspartiet. Husk å plassere utelampene slik at de ikke blender deg, eller skaper skygge for blant annet nøkkelhullet.

Bruke gjerne dobbelt med utelamper ved inngangsdøren./ SG Artes Round/ Håvardstun Elektriske

Bruk gjerne utelamper med skjerming eller skjult lyspære ved inngangspartiet. Dette er gjerne lamper som lyser oppover og nedover og gir svært godt lys. Ønsker du deg derimot en utelampe med synlig lyspære bør du velge en pære med lav lysstyrke, slik at du ikke blir blendet.

Koselig atmosfære i hagen

Lys i hagen og i bed sørger for den ekstra gode stemningen. / Norlys Alta/ Håvardstun Elektriske

Det er ikke tvil om at du får en behagelig og innbydende atmosfære i hagen med ekstra belysning, spesielt i vår-og sommer halvåret. Du kan ha lys både i bed, på plenen og på uteplassen for å skape den ekstra gode stemningen, samtidig som du får et godt overblikk.

Med pullerter kan du lyse opp både hagen og gangveier til og rundt huset. / Norlys Asker/ Håvardstun Elektriske

Bruk gjerne pullerter og spotter til å lyse opp store og mindre områder, samt gangstier om du har det. Med hagespotter kan du gi ulike områder i hagen litt ekstra oppmerksomhet. Lys opp et flott tre, en koselig busk eller et innbydende bed. Sørg for at lysstrålen treffer det utvalgte målet uten å sjenere naboene.

Med et godt opplyst uterom sørger du for at du ser hvor du går, samtidig som du har god oversikt over uteplassen på mørke kvelder.

Lys i oppkjørselen

Du kan plassere utelamper på murvegg i oppkjørselen, på fasaden, ved inngangsdøren eller garasjen. Her er det bare fantasien som setter grenser./ Norlys Namsos/ Håvardstun Elektriske

Ønsker du belysning i oppkjørselen kan du bruke fastmonterte vegglamper på en mur, eller du kan plassere pullerter i veikanten. Velger du vegglamper må du sørge for at du har en vegg du kan montere dem på.

Lys i oppkjørselen skal ikke stå for høyt og de skal lyse ned mot veien. Da blender ikke lysene og du får bedre oversikt over veien. Husk at installasjonen må gjøres av kompetente fagfolk.

Lyspærer til utelamper

Moderne lamper er populære og passer til de fleste fasader./ Norlys Stockholm/ Håvardstun Elektriske

Du kan bruke de pærene du selv ønsker i utelampene, men LED lyspærer er kanskje de mest energisparende og effektive pærene du kan ha. LED pærer tåler godt temperaturforskjeller, samt vær og vind som vårt nordiske klima er så kjent for. I tillegg er de sterke nok til å stå i mot bevegelse som kan oppstå når du åpner og lukker døren eller garasjeporten.

En ulempe med LED pærer kan kanskje være at de ikke blir varme nok til at snø som legger seg over lampene smelter. Men her er det viktig å tenke på at snø bør fjernes jevnlig fra utelampene gjennom hele vinteren.

Har du utelamper med klart glass bør du bruke klare lyspærer med lav lysstyrke for å unngå at du blir blendet. Har du derimot en en utelampe hvor pæren er skjult bør du velge en matt lyspære for et jevnere lys.

Du kan også med fordel bruke sensorpærer ute. Da vil lampene dine skru seg på når det blir mørkt og av når det er lyst. Da sparer du strøm samtidig som du har pærene dine enda lengre.

Kreativ belysning inne og ute

Med Neostrip kan du lage kreative løsninger både ute og inne. / SG Neostrip/ Håvardstun Elektriske

Ønsker du litt kreativ belysning kan du bruke neostrip. Her kan du blande flere ulike farger rød, grønn og blå og skape akkurat den effekten du ønsker. Neostrip har en vanntett IP65-beskyttelse og er innkapslet i silikon slik at den trygt kan brukes både ute og inne.

Plasseringen av utelys har en hel del å si for det estetiske inntrykket og trenger du hjelp til å finne både riktig utebelysning, montering og plassering kan du glede deg over at Håvardstun Elektriske står klare til å bistå deg. Her finner du både kompetanse og lang erfaring som sørger for at du får akkurat den hjelpen du trenger.

Flere artikler