Verdens enkleste og spiselige plante-Blomsterkarse

content-marketing

Anbefalt

Endelig nærmer det seg den tiden på året hvor vi så smått kan begynne å tenke på og forberede sommerens blomster. Har du drivhus er du mest sannsynlig allerede i gang, men må du nøye deg med varmeklabler på baderomsgulvet og en solrik vinduskarm kan det være du må planlegge litt ekstra. Blomsterkarse er kanskje den enkleste planten å lykkes med. Den er flott å se på i tillegg til at den er spiselig. Den får vakre blomster og spiselige blader og trives både ute og i vinduskarmen.

Blomsterkarse er en ettårig plante så du må plante nye hvert år, men så lettstelt som denne planten er gjør det ingenting å gjenta suksessen år etter år. Du kan sanke frø fra blomstene og dyrke dem året etter.  For å forlenge blomstringstiden kan du fjerne visne blomster og gi plantene regelmessig pleie.

Slik lykkes du med blomsterkarse

Blomsterkarse kan plantes fra frø eller som ferdige planter som du får kjøpt på et hagesenter. Frø kan sås direkte i jorden om våren eller tidlig sommer. Du kan også starte  innendørs noen uker før siste frost. Frøene skal ikke dekkes med jord, men bare presses lett ned i jorden og holdes fuktig. Plantene trives best i godt drenert jord med full sol.

Blomsterkarse er en rasktvoksende plante som vanligvis blomstrer innen 8-12 uker etter at frøene er sådd avhengig av vekstforholdene. Hvis frøene sås tidlig innendørs og plantene får gode vekstforhold kan blomstringen starte allerede etter 6-8 uker.

Vanning

Selv om du kanskje er en av dem som fint kan glemme å vanne blomstene dine trenger blomsterkarse jevnlig med vann for å trives, spesielt når det er tørt og varmt. Pass på så du ikke overvanner plantene da dette kan føre til at røttene råtner. Et tips er å aktivere alarmen på telefonen din to faste dager i uken for sjekk av plantene dine.

Gjødsel og næring

Blomsterkarse trenger ikke mye gjødsel, men litt ekstra næring kan hjelpe plantene til å vokse seg store og sunne. Du kan bruke en allsidig gjødsel som inneholder like deler nitrogen, fosfor og kalium.

Beskjæring

Blomsterkarse kan bli ganske buskete så det kan være nødvendig å beskjære plantene for å holde dem i form. Du kan også knipe av gamle blomster etter hvert som de visner for å fremme ny blomstring.

Skadedyr og sykdommer

Blomsterkarse kan være utsatt for enkelte skadedyr og sykdommer, inkludert bladlus og snegler. Du kan bruke insektsmiddel og sneglemiddel eller naturlige midler som eddik for å bekjempe skadedyrene. Hvis plantene viser tegn på sykdom, bør de fjernes og kastes for å unngå spredning. Får blomstene gule blader kan det være de har fått for lite kalk.

Høsting av blomsterkarse

Blomsterkarse er ikke bare en vakker plante, men også en spiselig plante. Bladene og blomstene kan brukes i salater eller som garnityr. Plukk bladene og blomstene når de er unge og friske. Pass på å vaske dem grundig før bruk. Blomsterkarse gjør seg også godt som avskårne blomster i en liten vase.

Blomsterkarse kan blomstre gjennom hele sommeren og inn i høsten hvis de får tilstrekkelig vann og gjødsel. Det er viktig å huske at blomsterkarse trives best i full sol, så hvis plantene får for lite sollys kan det forsinke blomstringen.

Lykke til og gled deg til blomsterkarse i full blomst.

Flere artikler