3 tips til perfekte boller

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Lite smaker så godt som nybakte boller, men det er ikke alltid de blir som man så for seg. De kan fort bli for kompakte og tørre og da blir ikke opplevelsen helt som planlagt. Å bake boller skal i utgangspunktet ikke være så vanskelig, men det er et par hensyn du bør ta for å få det perfekte resultatet. Vi har tatt en kikk på hva det er viktig å sørge for når du vil ha perfekte boller.

Det finnes et hav av oppskrifter på boller som alle lover det samme. De skal komme ut av ovnen gylne og luftige med en duft som fyller hele huset med lovnad om kjærlighet og omtanke.

Elte lenge nok

bolledeig

Det kan virke som kjedelig og tidkrevende arbeid å elte deigen og det er fort gjort å ikke elte den lenge nok. Det kan kanskje virke som en god ide der og da, men når bollene kommer ut av ovnen kommer du til å angre. Å ikke elte deigen nok er en av grunnene til at du ender opp med tørre boller som føles tunge som stein.

Du kan kjøre deigen i en kjøkkenmaskin eller du kan kna den for hånd. Deigen er klar når den er glatt, blank og smidig. Hvis deigen er kornete og revner fort må du kna den litt lengre. Du kan også prøve å strekke i deigen og se om du kan strekke den ut til en lang hinne uten at den revner.

La deigen heve

bolle emner

Det meste av gjærbakst må heve og her er det veldig viktig at du sørger for riktig hevetid. Både for kort og for lang hevetid blir feil. Mange oppskrifter sier hevetid på 2 timer på en varm og lun plass, men det beste er faktisk å heve bolledeigen i kjøleskapet over natten. Da vil du få det aller beste resultatet.

Å bake boller kan føles litt som flaks, men med litt fokus kan du fint klare å briljere med noen fantastiske boller. Husk at hvis du skal heve deigen i kjøleskapet over natten er det alfa omega med riktig mengde gjær.

Sett bolledeigen i kjøleskapet gjennom natten og sørg for å etterheve dagen etter. Ta deigen ut av kjøleskapet og trill ut bolle-emner og sett dem på kjøkkenbenken. Følg nøye med på bollene. De er ferdig hevet når de er spretne og luftige. De skal ikke være «hullete» eller pløsete, da har de stått for lenge.

Riktig mengde gjær

gjær

Det er ikke uvanlig at bolle oppskrifter inneholder en hel del gjær. Hvis du har planer om å heve bollene i kjøleskapet over natten kan du fort ende opp med en deig som renner rundt i hele kjøleskapet. Den anbefalte mengden er 25 g med fersk gjær til 1 kg mel. Jo lengre du har planer om å heve bolledeigen jo mindre gjær trenger du.

Blir bollene luftige, men tørre, så har du mest sannsynlig brukt for mye gjær og det kan være en fordel å redusere gjær mengden neste gang.

Å bake boller er tydligvis en kunst og vi har mer enn én gang fått boller som enten er harde som stein eller tørre som knusk. Med disse knepene vil du forhåpentligvis ende opp med et suverent resultat.

Lykke til med bakingen og vi håper på et smakelig resultat ?

 

Flere artikler