Det beste utstyret for vinelskere

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Enten du er en nybegynner eller erfaren vinelsker når det kommer til vin så vil riktig utstyr garantert sørge for den beste vinopplevelsen. Hvordan du opplever vinen kommer an på mer en type drue, år og høsting. Her spiller det også en rolle hva slags glass du bruker, om du dekanterer vinen og hvordan du lagrer den. Vi har tatt en prat med Vino Club og fått noen tips og råd til type glass du bør bruke, hva slags karaffel du bør vurdere og hvordan du bør lagre vinen din.

Tro det eller ei så er det faktisk en grunn for at det finnes flere ulike typer vinglass å velge mellom. Hvordan glasset er utformet har nemlig en hel del å si for både smak og aroma. Enten du er en vinsamler eller en vinentusiast finnes det også noen tips til hvordan du bør lagre vinen din, spesielt hvis den skal lagres over tid.

Vinglass med det rette designet

Å velge riktig type vinglass er avgjørende for å få mest mulig ut av vinen. Hvert glass er designet for å fremheve visse typer vin. Når vi nyter et glass vin bruker vi sanser som syn, lukt og smak og med de riktige vinglassene til den rette vinen vil du få den beste opplevelsen. Faktisk så er riktig vinglass så viktig at feil design kan være med på ødelegge hele opplevelsen.

Det finnes mange produsenter av vinglass, men Riedel blir ofte omtalt som verdens flotteste vinglass. Riedel er kjent for å ha vinglass av ypperste klasse tilpasset ulike typer vin og druer.

Du får glass i ulikt design som passer til ulike viner. For å kunne vurdere om vinen er klar, med riktig farge og uten grums må glassene være av gjennomsiktig glass og helst uten mønster.

Rødvinsglass

Rødvinsglass er gjerne de største glassene. Rødvin serveres som regel romtemperert, og med store glass beholder vinen temperaturen. Vinglass som er brede i bunnen sørger også for at vinen får bedre kontakt med luften slik at vinen frigir mer aroma

Hvitvinsglass

Hvitvinsglass er ofte litt mindre enn rødvinsglass. Hvitvin serveres stort sett kald, og med store glass vil hvitvinen raskere miste temperaturen. Med smalere og mindre glass vil du også bevare de delikate aromaene bedre.

Champagneglass

Champagneglass er gjerne litt slankere en rød-og hvitvinsglass, gjerne litt tulipanformet. Dette for at glasset skal kunne holde bedre på boblene. Jo kortere og bredere glasset er jo fortere vil boblene forsvinne.

Husk å aldri skjenke vinglasset fullt. Da fjerner du muligheten til å rulle vinen i glasset og du får ikke frem alle de deilige aromaene som er i vinen.

Her kan du se nærmere på alt av glass til ulike typer vin.

Karaffel

Med en karaffel sørger du for at vinen blir tilført luft. Da vil vinen åpne seg slik at at alt av smaker og dufter kommer bedre frem. Både unge og gamle viner kan med fordel helles over i en karaffel før servering.

Med gamle viner så er formålet først og fremt å fjerne bunnfallet. Når du dekanterer vin så heller du forsiktig vin fra flasken til karaffelen for å separere vinen fra bunnfallet. I tillegg til å fjerne bunnfallet vil en karaffel også hjelpe til med å lufte vinen og forbedre smaken.

En karaffel med bred åpning gir mer luft slik at vinen luftes raskere. En smalere åpning slipper inn mindre luft og passer dermed godt til lette rødviner.

Her kan du se nærmere på alt av karafler.

Oppbevaring av vin

Mange velger å oppbevare vinen i et vinstativ, i en vinreol eller i et vinskap. Vinflasker skal helst ikke utsettes for dagslys, og samler du på vin kan vinen med fordel oppbevares kjølig.

Det finnes flere måter å oppbevare vin på. Noen ønsker å ha vinen synlig, mens andre velger å lage en vinkjeller. Velg det som passer best hos deg, men sørg alltid for at vinen oppbevares slik at den holder seg best mulig.

Vinstativ

Et vinststativ er både en praktisk og elegant løsning når du vil oppbevare vinen din andre steder enn kun på kjøkkenbenken. Vinstativ fås i flere størrelser som kan romme mange og få vinflasker.

Du får vinstativ som kan henges på veggen både horisontalt og vertikalt. Du får også vinstativ og vinskap som passer for samlere og for deg som liker å ha litt vin liggende til en hyggelig anledning.

Invester gjerne i et vinstativ i et klassisk design som passer inn i de fleste hjem. Hos Vino Club finner du vinstativ, og noen av de beste vinskapene for deg som både lagrer og setter pris på kvalitetsvin.

Her kan du se nærmere på ulike vinstativ.

Vinskap

Det er ikke alle som har en kjeller hvor vinen kan stå kaldt og da passer det perfekt med et vinskap. Et vinskap er som et kjøleskap, men er laget spesielt til lagring av vin.

Et vinskap holder perfekt temperatur og luftfuktighet, samtidig som det beskytter mot lys. Med et vinskap får du full kontroll over lagringsforholdene slik at vinen blir oppbevart på best mulig måte.

Du kan fint ha både et vinstativ og et vinskap hvor vinstatativet brukes til vin som ikke skal bevares over lengre tid.

Her kan du se nærmere på vinskap fra Vino Club. 

Vinreol

Med en vinreol ligger flaskene i flotte vinkasser og du kan gjerne plassere den i et rom i huset ditt som er kaldere enn romtemperatur. Med vinkasser ligger vinen trygt og passer godt til vin som skal lagres en stund. Vinkasser kan brukes til å lage en vinreol, også kan du bygge ut etter hvert som samlingen din vokser.

Her kan du se nærmere på hvordan du setter opp en vinreol. 

Enten du planlegger en vinkjeller, eller trenger hjelpt til valg av glass og annet utstyr bør du velge en faghandler med høy kompetanse. Hos Vino Club får du alt du har behov for fra ekte vinentusiaster som er lidenskapelig opptatt av vin.

Vinguider og eksperter kan være uvurderlige når du skal velge riktig utstyr slik at du får den beste vinopplevelsen. Enten du er en nybegynner eller en erfaren vinelsker, vil det riktige utstyret gjøre hele forskjellen i opplevelsen.

Lykke til!

Flere artikler