Pusse opp? Dette bør du tenke på

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Å pusse opp et rom eller en hel bolig kan være en spennende reise, men det krever også nøye planlegging og ofte en hel del med avgjørelser. Enten det er en liten oppussing eller en større renovering du har planer om er det et par ting du bør vurdere før du setter i gang med prosjektet ditt. Det kan være greit å tenke over at hverken en renovering eller en mindre oppgradering sjelden er gjort på en dag. Det kan være fort gjort å ha noen litt for harde mål, spesielt når det kommer til tidsbruken.

Når du skal i gang med å pusse opp kan det være en fordel å ta rom for rom slik at du alltid har en del av boligen din hvor du kan plassere møbler og utstyr mens du pusser opp. Ha også i bakhodet at du ofte må bytte både ledninger og lister når du først er gang.

Klare mål og budsjett

Før du begynner må du ha klare mål for hva du ønsker å oppnå med oppussingen. Ønsker du bare en liten estetisk forandring, eller trenger du en funksjonell oppdatering? Sett opp et realistisk budsjett som tar høyde for materialkostnader, arbeidskraft og uforutsette utgifter.

Selv små oppgraderinger kan fort føre med seg litt ekstra kostnader så det kan være lurt å sørge for å ha litt i bakhånd før du setter i gang.

Det kan være lurt å følge med på ulike priskampanjer underveis, for plutselig kan du være heldig. Skal du renovere en hel bolig er det mange byggevareforhandlere som sørger for en «byggkonto» hvor du kan få ekstra rabatter på materiell og utstyr. Forhør deg litt rundt og følg med, det kan være mange penger å spare.

God planlegging

Det er ikke uten grunn at både en renovering og oppussing ofte kan gå på forholdet løs. Ting tar gjerne lengre tid enn først forventet og uforutsette kostnader kan fort oppstå i prosessen. God planlegging er derfor helt essensielt for en vellykket oppussing.

Lag gjerne en detaljert tidsplan som inneholder når arbeidet skal begynne og når det forventes å være ferdig. Dette kan hjelpe deg å unngå forsinkelser og kaos underveis.

I tillegg kan det være en fordel å sette opp en liste over hva som skal endres slik at du kan se hvilke andre elementer oppussingen vil berøre. Da slipper du å få så mange overraskelser underveis.

Valg av materialer og farger

Å pusse opp er både tidkrevende og spennende og det finnes en mengde med farger og materialer å velge mellom. Her kan det faktisk gå med en hel del tid og det kan føles vanskelig å ta en beslutning.

Husk at det finnes mange alternativer å velge mellom både når det kommer til gulv, vegger, tak, fliser, kjøkken, bad og vaskerom og det kan lønne seg å bruke litt tid på å planlegge.

Selv om det kanskje kun er ett rom du skal pusse opp bør du se litt på farger og stilen du har i resten av boligen din. Vil du endre alt over tid eller vil du at det hele skal flyte litt sammen? Her kan du også bruke ulike elementer for å endre stilen litt. Slik som nye puter og pledd, samt kjøkkenutstyr. Ofte så kommer man langt med noen få grep.

Små detaljer utgjør en stor forskjell

Husk at små detaljer kan ha stor innvirkning på det endelige resultatet. Valg som fargepalett, belysning, dørhåndtak og listverk kan påvirke atmosfæren og stilen i rommet. Det er ikke alltid det lønner seg å bruke alt det gamle materiellet. Mye har skjedd på materialfronten i årenes løp og når du først pusser opp kan det ofte være en fordel å bytte ut også de små, men viktige detaljene.

Tenk gjerne gjennom hvordan rommet skal brukes i fremtiden og tilpass oppussingen deretter. Det kan være lurt å planlegge for eventuelle fremtidige behov, eller endringer i familien. Ønsker dere flere barn? Trenger dere et gjesterom eller er det et hjemmekontor som er viktig. Gå gjennom hva du og dere har behov for og sett opp en plan deretter.

Velg dyktige håndverkere

Selv om det kan være fristende å gjøre alt selv, er det noen oppgaver som bør overlates til profesjonelle som for eksempel det elektriske og rørleggerarbeid. Det bør alltid utføres av kvalifiserte fagfolk for å sikre trygghet og overholdelse av de mange forskriftene.

Hvis du ansetter entreprenører eller håndverkere, er god kommunikasjon nøkkelen. Klare forventninger og jevn kommunikasjon vil bidra til å unngå misforståelser og sikre at prosjektet går smidig. Her er det viktig at dere har en satt fremdriftsplan og at du kommuniserer underveis. Husk også å gjøre noen undersøkelser før du leier inn arbeidskraft. Velg noen med et godt renomé og som er kjent for å holde tidsfrister, samt utfører et godt og solid håndverk.

Vær tålmodig og realistisk når du skal pusse opp

Oppussing tar tid, og det kan oppstå uforutsette utfordringer underveis. Ha tålmodighet og realistiske forventninger til prosjektet. Ikke forvent at alt går perfekt, og vær forberedt på å tilpasse deg ulike endringer underveis.

Å pusse opp er både tungt og tidkrevende, men med litt god planlegging og dyktige hjelpere kan du være ganske sikker på at resultat blir som du ønsker deg.

Lykke til!

Flere artikler