Rabarbra- En allsidig og velsmakende plante

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Rabarbra  er en flerårig urteplante som er kjent for sine saftige stengler og unike smak. Den tilhører slekten Rheum i familien Polygonaceae og er opprinnelig fra Kina. Rabarbra har blitt dyrket og verdsatt i hundrevis av år for sin unike smak og resultater innen naturmedisin. Du bør høste rabarbra før sankthans. De stilkene som plukkes tidlig på sommeren er de beste, for senere på sesongen blir de gjerne litt trevlete siden den bygger opp næring til neste sesong.

Rabarbraplanten har store og bladrike bladrosetter som vokser rett ut av bakken. Stengelen er den delen av planten som høstes og spises. Den vokser opp fra midten av bladrosetten og kan bli opptil 1 meter høy. Fargen på stenglene varierer fra lysegrønn til dyp rød, avhengig av sorten. Bladene skal ikke spises, da de kan være giftige.

Dette bør du vite om rabarbra

Rabarbra trives best i tempererte områder med kjølige vintre og milde somre, og står i mange norske hager. Den er relativt hardfør og kan tolerere lave temperaturer, noe som gjør den ideell  i mange deler av verden. Rabarbra foretrekker godt drenert jord og bør plasseres på et solrikt sted i hagen.

For å dyrke rabarbra starter man vanligvis med å plante rotstokker om våren eller høsten. Planten trenger tid til å etablere seg før høsting kan begynne. Det anbefales å vente et par år etter planting før man begynner å høste stenglene. Da får planten mulighet til å vokse seg sterkere.

Bruksområder i matlaging

Rabarbra er kjent for sin karakteristiske, syrlige smak, og den brukes i en rekke matretter. De mest populære bruksområdene er alt fra desserter og saft til bakverk. Rabarbrapai og rabarbragrøt er klassiske retter som mange bruker rabarbra til. Stenglene kan også syltes eller lages om til syltetøy og kompotter. Du kan også spise rabarbraen rå, dyppet i sukker. Denne varianten er et hyggelig sommerminne for mange.

En ting å merke seg er at rabarbrastengler er spiselige, mens bladene er giftige. Bladene inneholder oksalsyre, en kjemisk forbindelse som kan være skadelig når den inntas i store mengder.

Helsefordeler

I tillegg til sin unike smak, har rabarbra også visse helsefordeler. Stenglene er rike på fiber, vitamin C, kalium og antioksidanter. Fiberen bidrar til en sunn fordøyelse, vitamin C styrker immunforsvaret og kalium er viktig for å opprettholde en god væskebalanse i kroppen. Antioksidantene i rabarbra kan bidra til å bekjempe skadelige frie radikaler i kroppen og redusere betennelse.

Noen studier har også antydet at rabarbra kan ha andre potensielle helsefordeler som at den kan ha anti-kreftegenskaper, og dermed bidra til å hemme veksten av kreftceller.

Rabarbra kan også brukes som et avføringsmiddel, og for å lindre fordøyelsesproblemer. Roten av rabarbraplanten har blitt brukt i ulike preparater for å behandle ulike plager som forstoppelse og diaré.

Husk at det er viktig å konsultere en lege, eller kvalifisert helsepersonell, før man bruker rabarbra som medisin. Den kan ha interaksjoner med ulike medisiner, eller forårsake uønskede bivirkninger.

Rabarbra er en allsidig plante med en unik smak som har blitt verdsatt i matlaging og naturmedisin i århundrer. Den er enkel å dyrke frem, og trenger ikke mye tilsyn.

Lykke til!

Flere artikler