Slik får du en flere meter høy solsikke

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Solsikke er en vakker og imponerende blomst som vil gi hagen din et ekstra blikkfang. Med sine store, strålende blomster og høye stammer er den en favoritt blant mange hageentusiaster. Det er ikke vanskelig å lykkes med solsikker og du er nesten garantert at du vil få mange vakre blomster når du sår solsikkefrø. Solsikker trives best i områder med mye sollys. Velg derfor et sted i hagen din som får minst 6-8 timer med direkte sol hver dag.

Solsikker er følsomme for kulde, så vent til den siste frosten er over før du planter frøene. Dette vil vanligvis være tidlig på våren, men kan variere avhengig av hvor du bor. Du kan så dem ute på frihånd fra mai og utover, og det tar fra dem til syv dager før de spirer. Vil du være ekstra tidlig ute kan du forspire dem inne før du setter dem ut.

Slik lykkes du med solsikke

Solsikker trives i godt drenert jord som er løs og næringsrik. Før du sår frøene, bør du løsne jorden og fjerne ugress og steiner. Du kan også tilsette kompost eller annen organisk materiale for å forbedre jordkvaliteten og gi næring til plantene.

Så frøene

Solsikkerfrø er store og enkle å håndtere, og er en stor favoritt i blant annet barnehager. Grav små hull i jorden, omtrent 2-3 centimeter dype, og plasser ett frø i hvert hull. Dekk til frøene forsiktig med jord og vann godt.

Hold jorden fuktig, men ikke våt, mens frøene spirer. Etter hvert som plantene vokser, kan du tynne ut frøplantene, slik at det er rundt 30-45 centimeter mellom hver plante.

Vanning og gjødsling

Solsikker har behov for jevnlig vanning, spesielt i tørre perioder. Vann plantene grundig, slik at vannet når røttene. Unngå imidlertid overvanning, da dette kan føre til rotproblemer.

Når plantene har begynt å vokse, kan du gi dem gjødsel med høyt innhold av fosfor for å fremme blomsterproduksjonen.

Støtte og beskyttelse

En solsikke blir ofte høy og flott og kan derfor trenge støtte for å hindre at den bøyer seg eller knekker i vinden. Du kan bruke hagepinner for å gi støtte til plantene etter behov. I tillegg kan det være lurt å beskytte plantene mot skadedyr som snegler

Solsikker er ofte attraktive for skadedyr som snegler, fugler og ekorn. For å beskytte plantene kan du bruke noen enkle metoder. En effektiv løsning er å plassere et gjerde rundt solsikkene for å hindre at dyr får tilgang. Du kan også bruke netting for å fuglesikre plantene.

Høsting av solsikke

Når solsikkene blomstrer kan du klippe av noen og ta dem inn og sette dem i en vase, de kommer garantert til å gi deg mye glede. Men du kan også høste dem og bruke frøene når de er ferdig avblomstret.

Når solsikkene har blomstret og begynner å visne, kan du enten la dem stå eller du kan høste frøene. Frøene er klare til å bli høstet når blomsterhodene har tørket ut og vendt seg mot bakken.

Klipp av blomsterhodene og legg dem i en papirpose. La de ligge i posen i noen uker for å tørke ut ytterligere. Deretter kan du enkelt høste frøene ved å gni blomsterhodene forsiktig.

Etter at frøene er høstet, kan de lagres på en tørr og kjølig plass i et lukket beholder eller en papirpose. Solsikkefrøene kan brukes til å dyrke flere solsikker neste sesong eller til matlaging. De er rike på sunne fettstoffer og kan nytes rå eller ristet. Har du mange solsikker kan du også prøve deg på å lage egen solsikkeolje.

Solsikker i hagen vil gi deg mange flott blomster som kommer til å se fantastisk ut. Velg riktig sted og gi dem godt med omsorg og kjærlighet så kan du nyte synet av de majestetiske blomstene, og høste frøene til glede og nytte.

Lykke til!

Flere artikler