Slik lykkes du med å dyrke poteter

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Poteter er en av de mest populære grønnsakene i verden, og de kan enkelt dyrkes i hagen din. I tillegg til at det er enkelt å dyrke poteter er de også en god kilde til ulike næringsstoffer, og passer godt inn på middagsbordet. Du kan dyrke poteter både i hagen, i et bedd eller i bøtter/krukker, alt etter som hva som passer best for deg. Det er ikke veldig mye jobb som skal til for at du skal lykkes med potetavlingen din, men det er viktig å huske på at du må bruke godkjente settepoteter og ikke poteter fra matbutikken.

Settepoteter er avlet frem på et sykdomsfritt området og skal sikre at du ikke sprer farlige plantesykdommer. Sør i Norge plantes poteter fra begynnelsen av mai til midten av juni, litt avhengig av hvilke poteter du velger. Bor du derimot i Midt-og Nord Norge må du vente et par-tre uker før du kan sette potetene i jorden.

Dyrke poteter

Før du setter potetene dine i jorden bør du legge potetene i vinduskarmen et par dager. Da vil det danne seg groer og du kan la dem ligge til groene er fra 0,5 til 1 cm lange. Med groer får du det beste utgangspunktet for en god avling.

Velg riktig sted

Poteter kan vokse nesten overalt, men de trives best i en solrik og godt drenert jord. Velg gjerne et sted i hagen din som vil gi potetblomstene mye sollys. Det passer også fint om jorden har god drenering. Poteter trives ikke med å stå i veldig våt jord, så sørg for å unngå steder med stående vann.

Du må vanne potetene dine jevnlig gjennom hele sesongen. De liker hverken tørke eller store mengder vann så det kan væte greit å følge litt med på dem.

Forbered jorden

Poteter trives best i god jord og du gjør dem en liten tjeneste hvis du tar deg tid til å forberede jorden på høsten. Grav opp jorden til en dybde på minst 30 cm og fjern alle ugress og steiner. Tilsett gjerne kompost eller annet organisk materiale, hvis du har, så forbedrer du jordens næringsinnhold.

Bruk settepoteter

Når du skal velge poteter til å plante, er det viktig å bruke riktige poteter. Bruk settepoteter som er fri for sykdommer. Du kan kjøpe settepoteter på en hagesenter eller bestille dem på nettet. Bruker du vanlige mat poteter kan du risikere å spre plantesykdommer, og det er faktisk også straffbart og ulovlig.

Sett potetene

Du kan sette poteter i bed, i rader i hagen eller i store potter på minst 10 liter. Sett potetene 7 til 10 cm cm ned i jorden med en avstand på 20 til 30 cm. Dekk potetene med jord og gi dem litt vann og gjødsel.

Stell fint med potetene

Poteter trenger regelmessig vanning, spesielt i tørre perioder. Unngå å vanne for mye da det kan føre til råte. Du bør også fjerne ugress rundt potetplantene da ugress kan hindre potetenes vekst.

Når plantene stikker rundt 10 cm over bakken kan du fylle på jord rundt plantene ( hyppe). Da vil du få en større avling. Husk at potetplantene er giftige så ikke spis hverken blader eller stilker, kun potetene.

Høst potetene

Poteter er klare til å høstes når bladene begynner å visne og dø. Grav opp potetene forsiktig og tørk dem av i solen. Oppbevar potetene på et kjølig og tørt sted for å unngå råte. Ikke vask dem før du skal bruke dem, da vil de holde lenger.

Visste du at poteten er kjent for å være så hardfør at den kan dyrkes i hele Norge? Poteten har vært en god kilde til næring også i vanskelige perioder. Den kan ligge oppbevart lenge så lenge det er mørkt, tørt og kjølig, samt at den klarer seg i mange typer jordsmonn.

Lykke til!

Flere artikler