Slik strekker du matbudsjettet lengre

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Mye av det vi bruker i hverdagen blir dyrere og dyrere slik som strøm, drivstoff og mat. Det kan føles tungt for mange husholdninger og vi har derfor funnet noen tips til hvordan du kan strekke husholdningsbudsjettet litt lengre. Med enkle grep kan du få pengene og maten til å vare lengre. Sørger du for at disse knepene blir en del av hverdagen din vil du merke stor forskjell på sikt.

Det er en selvfølge å sørge for å handle varer du bruker mye av på tilbud, men det er ikke alltid at selve kjøreturen lønner seg for å spare noen tiere. Hvis du bruker én dag i uken på å handle bør du sørge for å få en oversikt over når og hvor dine varer er på tilbud. Det finnes mange flotte apper i dag hvor du kan få full oversikt, og med litt planlegging kan du spare en hel del.

Få mer ut av kjøttdeigen

kjøttdeig 2

Mange av oss spiser taco hver fredag og det kan fort bli relativt kostbart med alle ingrediensene som hører til og nå som matvareprisene også har skutt i vært er det greit å spare der en kan. For å få mer ut av kjøttdeigen kan du tilsette havregryn og/eller bønner.  Maten metter mer og du trenger ikke kjøpe en mengde med kjøttdeig for å mette familien. Om du synes det høres merkelig ut å tilsette havregryn og bønner så kan vi love deg at ingen kommer til å smake forskjell.

Det samme trikset kan du bruke når du skal lage lasagne, men i tillegg kan du tilsette et par revne gulrøtter så får du tilsatt litt ekstra grønnsaker også. Perfekt måte å strekke råvarene litt ekstra samtidig som du og familien får i dere mest mulig næring.

Tips: Bruker du tacolefser så kan de brukes som små pizzaer en annen dag. Husk å pakke dem godt inn så de ikke stivner eller mugner.

Bruk hele kyllingen

Kylling

En hel kylling metter mange og kan mette flere munner i flere dager. Stek kyllingen som du pleier og når den skal serveres plukker du kjøttet fra beina og skrotten og lar det ligge.

Dagen etter kan du lage kraft på kyllingbena og tilsette resten av kyllingen som du har igjen fra middagen dagen før. Vil du at suppen skal mette ekstra kan du tilsette ris eller pasta og servere med brød.

Ikke kast brød

Brød

Brød er noe av det vi kaster mest av i Norge og det er egentlig fryktelig unødvendig. Først og fremst så kan du fryse ned brød i skiver rett fra butikken, deretter tar du opp det du trenger senere.

Hvis du ikke fryser ned brødet og det begynner å bli litt tørt kan du lage krutonger av det ved å skjære brødet i terninger og steke det i ovnen med olje og krydder.

Gammelt brød passer også perfekt til toast eller som panering til alt fra fiskegrateng til fried chicken.

Bruk fryste varer

Erter

Det er viden kjent at fryste varer er rimeligere enn ferske varer. Du kan også fryse ned både rester av middager og grønnsaker da er du sikker på at du får brukt opp alt og du slipper å kaste noe.

Frosne erter er perfekt å lage ertesuppe av, det går raskt og smaker kjempe godt. Kok opp vann med kyllingbuljong og tilsett ertene. De trenger kun å koke noen få minutter før du kan ta kjelen av ovnen. Hell av det meste av vannet, men la litt være igjen. Bruk stavmikseren og blend ertene sammen. Ha i litt melk til suppen til den har den konsistensen du ønsker og smak til med salt og pepper. Kok opp og server.

Fryste bær er også perfekt å ha i fryseren da kan du kan lage både smoothie og eget syltetøy. Fyll opp fryseren med fryste bær og grønnsaker, da har du alltid næringsrik og mettende mat tilgjengelig.

Bruk alt i kjøleskapet

grønnsaker

Prøv å holde en viss oversikt over hva du har i kjøleskapet ditt og bruk det du har. Når du har rester så ha alt i en gryte eller form og lag en restemiddag. Ikke vær redd for å eksprimentere litt. Med litt krydder og en runde i ovnen blir det ganske sikkert bra.

Ta vare på råvarene din

Avokado

Tar du vare på råvarene dine så holde de lenger. Har du kjøpt avokado så hender det ofte at de blir fort dårlige. Ha dem over i et stort glass med lokk og fyll opp med kaldt vann. Sett glasset i kjøleskapet og du kan oppbevare avokadoene i lang tid.

Dette kan du også gjøre med gulrøtter. Skrell dem og ha dem over i et glass med kaldt vann. I tillegg til at de holder lenge så har du deler av middagen klar på et øyeblikk.

Bruk grønnsakene om igjen

vårløk

Det høres kanskje rart ut, men du kan faktisk bruke noen av grønnsakene om igjen. Vårløk er en av de fantastiske råvarene som vokser ut igjen. Kutt av vårløken nederst, men la det stå igjen rundt 10 cm. Sett «stilken» i et glass med vann og sørg for å gi friskt vann jevnlig. Etter kun noen få dager vil vårløken gro ut igjen og du kan klippe av og bruke det du trenger.

Dyrk din egen ingefær

ingefær

Ingefær er en perfekt smakstilsetter og den er bra for kroppen, men den er relativt kostbar. Finn en fin ingefær i butikken og legg den i jord hjemme. Da vil du alltid ha tilgang til fersk ingefær. Den er super enkel å dyrke selv og hvis du lurer på hvordan kan dyrke ingefær hjemme bør du ta en kikk her.

Rengjøring

rengjøring

Mye av det som kan ta litt knekken på budsjettet vårt er ofte rengjøringsprodukter. Skyllemiddel kan tilsettes vann så får du mer ut av det og mengden med såpe du bruker til å vaske tøyet ditt med kan du mest sannsynlig halvere.

Husk at du kan bytte ut mye av kjøttet du bruker i matlagningen med linser og bønner. De koster lite og metter godt. Om du ikke spiser noe særlig av dette i dag så kan du begynne forsiktig med å tilsette litt kikerter i en salat eller i en suppe f.eks.

Det er ikke tvil om at det er tøft når prisene stiger og økonomien føles trang, men du kan spare noen kroner her og der hvis du er litt nøye med det du gjør. I en vanskelig situasjon så hjelper hver tier som kan spares.

Lykke til ?

Flere artikler