10 urter du kan plante inne hele året

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Det er lite som slår ferske urter til matlagning og det er faktisk mange urter som du kan dyrke inne og ha i kjøkkenvinduet hele året. Du får kjøpt de fleste urter i potter på matbutikken, men de har ofte kort holdbarhet og dør fortere enn du får brukt dem. Dyrker du dem hjemme vil du få mer robuste urter som du kan ha i lang tid fremover.

Begynn gjerne forsiktig med noen enkle urter som ikke trenger så mye oppmerksomhet eller stell, også kan du avansere litt etter hvert. Vi har funnet 10 ulike urter som trives i kjøkkenvinduet som du kan ha mye glede av å dyrke frem selv.

Basilikum

Basilikum er en urt som er kjent for sin intense aroma og smak. Den har grønne blader som er ovale og litt buede, og den kan vokse opp til å bli én meter høy. Basilikum er vanligvis grønn, men det finnes også varianter med røde eller lilla blader.

Basilikum brukes som smaktilsetter i ulike matretter som for eksempel italienske retter. Den passer godt til pasta, pizza, tomater, salater og ulike sauser.

Basilikum trives best under varme og fuktige forhold, noe som gjør den perfekt for innendørs dyrking. Sørg for å gi den nok lys og vann.

Koriander

Koriander er en av de mest populære urtene å dyrke inne. Den kan vokse ganske raskt og krever ikke mye plass.

Koriander brukes mye i asiatiske og meksikanske retter. Den har grønne blader som ligner litt på persille, men har en litt mer krydrete og sitrusaktig smak. Koriander er også kjent for sin aromatiske duft.

Koriander er en årlig plante som kan dyrkes både inne og ute. Den trives i varme, fuktige forhold og trenger god drenering. Koriander kan vokse ganske raskt og det er viktig å høste bladene ofte for å stimulere veksten.

Oregano

Oregano er en flerårig plante som dyrkes både inne og ute. Den trives i godt lys og moderat fuktighet. Den har grønne blader som er litt runde og små, og den kan bli opptil 80 cm høy. Oregano er vanligvis grønn, men du kan få den i røde og lilla varianter også.

Denne urten er kjent for sin intense smak og aroma og er en populær smakstilsetter i ulike matretter. Den er spesielt populær i italiensk og gresk mat. Oregano passer godt til tomater, pizza, pasta, kjøtt og grønnsaker.

Persille

Persille er en urt som brukes mye i matlaging over hele verden. Den er populær i matretter og brukes mye i europeisk og midtøstlig mat. Persille passer godt til fisk, kjøtt, sauser, supper og salater.

Persille har grønne blader som er litt krøllete og spisse. Den vokser raskt og kan bli opptil 30 cm høy. Denne urten trives godt i lys og moderat fuktighet og kan dyrkes både inne og ute.

Rosmarin

Rosmarin er en flerårig urt som er kjent for sin intense smak. Den trives best under varme og tørre forhold, både inne og ute. Rosmarin har grønne, nålelignende blader og kan bli opptil 2 meter høy.

Dette er en populær urt som brukes mye i ulike matretter, særlig i middelhavsmat og til grillretter. Rosmarin passer godt til kjøtt, fisk, grønnsaker, sauser og marinader.

Mynte

Mynte er en urt som er kjent for sin forfriskende smak. Den har grønne blader som er litt runde og tannete. Mynte er en flerårig plante som trives i fuktige og skyggefulle områder.

Den kan dyrkes både inne og ute, og er en populær urt i matlagingen. Den er mye brukt i søte og friske desserter som iskrem, sorbet og smoothies. Mynte passer også godt til kjøttretter, sauser, marinader og salater. Den er i tillegg hovedingrediens i mojito.

Selv om mynte trives i fuktige forhold og kan dyrkes innendørs hele året må du huske på å gi den nok lys og vann.

Timian

Timian er en urt som har små, grønne blader som er litt ovale og spisse. Den kan bli opptil 30 cm høy. Timian er vanligvis grønn, men du kan få den i en variant som smaker sitron.

Timian er en flerårig plante som trives i godt lys og tørt jordsmonn. Den kan dyrkes både inne og ute. Denne smakfulle urten brukes mye i middelhavsmat og krydrede retter. Timian passer godt til kjøtt, fisk, grønnsaker, sauser og marinader.

Estragon

Estragon har en karakteristiske smak og aroma som minner om anis og lakris. Den har lange, grønne blader som er litt smale og tannete, og kan bli opptil 1 meter høy. Estragon brukes mye i det franske kjøkkenet og passer godt til fisk og kjøtt, samt i sauser, salater og dressinger.

Estragon er en flerårig plante som trives i godt drenert jordsmonn med moderat fuktighet. Den kan dyrkes både inne og ute og passer perfekt i vinduskarmen.

Sitronmelisse

Sitronmelisse er flerårig og trives best under fuktige forhold med drenert jord. Den elsker sol og kan dyrkes innendørs hele året, bare husk å gi den nok lys og vann.

Sitronmelisse er kjent for sin friske sitruslignende smak og duft. Den har hjerteformede, lysegrønne blader, men den finnes også varianter med gule eller hvite blader.

Sitronmelisse brukes mye i desserter, te og salater. Den passer også godt til fisk og ulike kjøttretter.

Salvie

Salvie er en flerårig plante som er kjent som en fantastisk smakstilsetter. Den har grågrønne blader som er litt ovale og tannete.

Salvie trives i godt drenert jordsmonn og i full sol. Den kan dyrkes både inne og uten og brukes mye i italiensk retter og i deilig middelhavsmat. Salvie passer godt til kjøttretter, pasta, risotto og sauser.

Det har kommet mange ulike hjelpemidler som kan bidra til enklere hjemmedyrking for deg som ikke har drivhus. AUK for eksempel har et helt nytt system som det er verdt å ta en kikk på.

Det er også blitt veldig populært å dyrke uten jord, som er en relativt ny teknikk som hjelper deg å dyrke hjemme uten at du er avhengig av hverken drivhus, jord eller en stor hage.

Lykke til!

Flere artikler