Glad i egg? Da bør du vite dette

content-marketing

Anbefalt

ny-nettside

Egg, både er og har vært, en viktig del av vårt kosthold i lang lang tid. De inneholder en rekke næringsstoffer som er viktige for kroppen vår. Egg er holdbare over tid, og ofte langt ut over datoen på kartongen. Eggene brukes i alt fra bakverk og sauser til dressinger og ulike middager. Det er også mange som starter dagen med ett egg eller to, gjerne kokt, stekt eller som eggerøre. De er sunne og inneholder nesten alt du trenger av vitaminer. Det er flere fordeler med å spise egg og vi har tatt en kikk på noen av dem.

Egg er kjent for å være en kraftpakke av næringsstoffer og er en god kilde til proteiner, vitaminer og mineraler. De kan bidra til å fremme både metthetsfølelse og forbedre hjertet.

Egg inneholder også store mengder med proteiner, vitaminer og mineraler som vitamin A, vitamin D, vitamin B12, jern og selen. Disse næringsstoffene spiller en viktig rolle for både synet, beinbygning, cellefunksjon og immunsystemet.

Gunstig for hjerte

Tidligere var det knyttet litt bekymringer til inntak av egg og kolesterol. Nyere forskning derimot har vist at moderate mengder kan være et positivt tilskudd til et sunt kosthold, uten fare for negative effekter på hverken hjertet eller kolesterolet.

Faktisk kan egg også være med å bidra til å øke det «gode» kolesterolet. Det er likevel viktig å merke seg at hvis du har ulike helseutfordringer bør du sørge for å ha en god dialog med legen din, og forsikre deg om at inntak av egg er ok.

Fremmer metthetsfølelse

Egg er en god kilde til protein og inneholder også sunt fett, som begge bidrar til å øke metthetsfølelsen. Å inkludere egg i ulike måltider kan bidra til å redusere sultfølelsen og dermed bidra til et mer moderat matinntak og bedre vektkontroll.

Øker næringsopptaket

Egg inneholder næringsstoffer som forbedrer opptaket av andre næringsstoffer i kroppen. De inneholder blant annet de fettløselige vitaminene som vitamin A, D, E og K, som trenger fett for å bli absorbert effektivt. Dermed kan det å inkludere egg i måltider med grønnsaker eller andre plantebaserte matvarer bidra til å øke opptaket av næringsstoffer fra disse matvarene.

Dette bør du vite

Selv om egg er kjent for å være både sunt og mettende, bør du være oppmerksom på at det finnes de som er allergiske mot eggproteiner. Dette gjelder spesielt barn og eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos barn. I tillegg kan noen også ha intoleranse eller følsomhet overfor bestemte eggproteiner.

Selv om forskning nå viser at moderat inntak av egg ikke nødvendigvis påvirker kolesterolet negativt, kan de med høyt kolesterolnivå eller hjertesykdom, bli anbefalt å begrense inntaket.

Syk av egg?

Rå, eller dårlig tilberedte egg, kan inneholde bakterier som salmonella. For å redusere risikoen for matbårne sykdommer, er det viktig å sørge for at egg er grundig kokt eller stekt før du spiser dem. Gravide kvinner, eldre og personer med svekket immunsystem er spesielt utsatt og bør være ekstra forsiktige. Dette gjelder spesielt når du er i utlandet.

Husk at kvaliteten på eggene ikke alltid er like god i utlandet enn i Norge. I Norge har vi svært strenge regler og god kvalitetskontoroll, noe som ikke alltid er tilfelle i andre land.

Kos deg og spis dem med måte, som med alt annet.

 

Flere artikler