Slik får du en blå Orkidé

content-marketing

Anbefalt

Det er få blomster som er så populære hele året som nettopp orkideen. Den kommer i en mengde med herlige farger og er lettstelt samtidig som den er ubeskrivelig vakker. Den vakreste av dem alle er for mange den blå orkideen. Den passer inn i ethvert hjem og sørger for en sofistikert og leken stil. Selv om en blå orkide er vakker å se på så er det faktisk ikke ofte den er naturlig blå.

Selv om blå orkideer finnes er de svært uvanlige. Vanda arten med navnet Vanda Coeuerala vokser i fjelltraktene i India og Burma og er slående vakker i sin sjeldne blåfarge. Denne orkidéen er dessverre nesten utryddet, men du kan fortsatt få en blå orkidé ved å farge den selv.

Slik får du en blå orkidé

Du får kjøpt ferdig fargede blå orkideer i butikken. De er ofte svært vakre og er en fryd for øyet. Ulempen er når fargestoffet etterhvert forsvinner så står du igjen med en hvit orkidé.

En blå orkidé er i utgangspunktet en hvit orkidé som er injisert med et blått fargestoff for å kunne fremstå i sin vakreste prakt. Å dyrke frem en blå orkide er ikke det enkleste du kan begi deg ut på det, men er du nøye og tålmodig så er det fult mulig.

Det er flere som farger hvite roser blå ved å tilsette blå-farge i vannet. Stilken vil trekke opp blåfargen og rosebladene vil sakte, men sikkert bli blå. For å farge en orkidé er det en litt annerledes fremgangsmåte og du må bruke litt tid på prosjektet.

Dette trenger du:

  • én hvit orkidè
  • en sprøyte med spiss
  • blå konditorfarge
  • strikk/ teip

Slik gjør du:

  1. Sett på sprøytespissen og fyll sprøyten med konditorfarge.
  2. Sett sprøyten inn i stilken på orkideen og sprøyt forsiktig inn litt blåfarge.
  3. Bruk en strikk eller teip for å feste sprøyten fast til stilken.
  4. Sprøyt inn litt og litt blåfarge hver dag. Etterhvert vil de hvite blomstene få en vakker blåfarge.

Husk at du ikke må bruke blå blekk for å farge orkideen, da vil blomsten din dø. Dette kommer til å ta litt tid, men lykkes du vil du bli henrykt over resultatet.

Slik lykkes du med en orkidé

For å lykkes med en orkidé er du avhengig av luftfuktighet og porøs jord slik at planten kvitter seg raskest mulig med vannet. Lar du røttene stå i vann vil planten og røttene mistrives og kan i verste fall visne og dø. Dette gjelder uansett hvilken orkidé-art du har.

En orkide liker best å stå lyst, men ikke i direkte sollys. Den liker heller ikke å bli utsatt for trekk.

Vann orkideen ukentlig, men husk at røttene ikke skal stå i vann. Det beste du kan gjøre er å skylle den med lunkent vann.

Trivselstemperaturen til en orkidé ligger på mellom 18 og 24 grader. Den er en tropisk blomst og blir ikke særlig begeistret hvis det blir for kaldt. Da kan den miste både blomster og knopper. Husk også å gi planten din jevnlig med gjødsel, da vil den trives best.

Om orkideen

Det er ikke uten grunn at orkideen er elsket av de fleste og det finnes rundt 30 000 arter i hele verden. De vi finner i butikken her i Norge er som regel dyrket frem i Europa og er da ofte krysninger mellom flere orkidé-arter.

Orkideer ble, i sin tid, sett på som en form for ugress og kom til Europa på 1500-tallet. I løpet av 1800-tallet ble planten ekstremt populær og etterspørselen var så stor at importørene nesten ikke klarte å tilfredsstille markedet. I dag dyrkes de fleste av orkideene vi får i Europa, men du kan fortsatt se dem i sitt naturlige miljø i andre deler av verden.

I naturen vokser orkideene i regnskogen hvor det er høy luftfuktighet. De vokser på ulike trær hvor de tar til seg regnvann som renner ned gjennom grenene. Orkideen hverken tar eller får noen næring av vertstreet den vokser på, men den får beskyttelse mot sterk sol og jevnt med fuktighet.

Tips: Mange sverger også til å sette en rusten spiker i jorden til hvite blomster. Det skal, etter sigende, være med på å gjøre blomstene blå. Dette trikset har vært spesielt populært å gjøre med hvite hortensiaer.

Visste du at orkideen kan blomstre flere ganger? Selv om den ser død ut kan du faktisk få liv i den igjen.

Lykke til og gled deg til resultatet.

Flere artikler