Slik får du grønnere gress enn naboen

content-marketing

Anbefalt

Det er ikke vanskelig å få den grønneste gressplenen i nabolaget, så lenge du vet hva som må til. Det er lite som er så fint som en frisk og grønn plen i hagen. For å få så grønn gressplen som mulig må du tilføre plenen næring, rense den for ugress, klippe og vanne jevnlig. Dersom du er en av dem som raker bort løv og annet naturlig materiale må du tilføre næring på andre måter, som for eksempel gjødsel.

Det er viktig at du tilfører plenen riktig mengde næring og gjødsel. Du bør gjødsle og kalke plenen tidlig på våren, på sensommeren og på høsten før vinter og kulda kommer. I tillegg må plenen plenen både klippes og vannes, spesielt når været er varmt og tørt.

Slik får du nabolagets fineste plen

Å ha hage er litt jobb, men passer du på den og gir den jevnlig stell så slipper du å slite deg helt ut. Vi har tatt en kikk på hva du må gjøre for å holde plenen din grønn og flott.

Gjødsle på våren

Gjødsler du gressplenen på våren, bør du sørge for at gresset har fått tørket opp etter vinteren og begynt å vokse igjen. Sørg også for å rake bort kvister og blader som ligger igjen fra vinteren, så gresset får så mye luft og sol som mulig.

Når du skal gjødsle etter vinteren, er det er viktig at du velger en gjødsel som virker over lengre tid og som inneholder mye nitrogen. Denne type gjødsel er ofte litt dyrere, men skal vare lengre.

Bruker du langtidsvirkende gjødsel for plenen din, bør du vente 6-8 uker mellom hver gang, og du bør vente 4-6 uker dersom du bruker mer hurtigvirkende gjødsel. Du bør også kun gjødsle plenen 2 til 3 ganger per sesong, og det kan være lurt å ta i bruk en spredevogn for å spre ut gjødslet godt. Følg nøye med på plenen din slik at du vet om den har fått nok næring eller ikke.

Gjødsle på sommeren

På sommeren er det også viktig at du bruker langtidsvirkende gjødsel med mye nitrogen. I tillegg er det viktig at du er flink til å skylle gjødsel og kalk ned i jorda, for at det ikke skal bli svidd av den varme sola. Derfor bør du være flink til å vanne etter selve gjødslingen, eller gjødsle om det er varslet regnvær.

Gjødsle på høsten

Om høsten skal det fungere fint å bruke gjødsel med liten mengde av nitrogen, men heller mye fosfor og kalium. Dette bidrar både til masse næring og er med på å styrke celleveggene før den kalde vinteren.

Kalke plenen

Når du skal kalke plenen kan det være lurt å sjekke surhetsgraden i jorda før du begynner å strø, men om du trenger å kalke er det bare å kaste seg i arbeidet. Sørg bare for å kalke enten når det regner eller etter at du har vannet plenen.

Toppdresseing

Om plenen din har ujevnheter, dumper eller andre utsatte områder, kan det være lurt å legge på toppdressing for at dette skal utjevnes. Det er bare å fordele toppdressingen med en rake, og det skal helst gjøres på våren eller høsten. Med dette får gressplenen bedre forhold, og sannsynligheten for mose og annet ugress minsker.

Dersom du oppdager brune flekker i plenen, kan det være dødt gress grunnet dårlig vanning i varme- og tørkeperioder. Her kan det være nødvendig med toppdressing eller å så nye gressfrø for å reparere plenen.

Fjerne mose i plenen

Dersom du vil fjerne mose eller ugress fra gressplenen din, kreves det godt med stell og vedlikehold. For å motvirke akkurat dette bør du heller legge til rette for å styrke gresset, fremfor å prøve å bekjempe mosen og ugresset.

Mosen trives best i hagen når temperaturen er lav og fuktig, og trives derfor aller best på høsten når temperaturen er så lav at gresset slutter å vokse. Sliter du med mye mose i hagen, kan dette ofte skylles mangel på næring.

Her kan en rask og kortsiktig løsning være mosemiddel som motvirker mosen i hagen. Uheldigvis kommer mosen vanligvis tilbake, og kan svekke ulike områder i gressplenen. Da bør du heller ta i bruk mosemiddel som i tillegg bidrar til at plenen vokser.

Fjerne ugress

For å fjerne ugress i hagen er det lurt å dra opp planten, inkludert hele rota, før det rekker å spre seg. Du kan også benytte ugressmiddel, men pass på så det ikke skader plenen din eller plantene.

Klipp gresset

Vil du ha så grønt gress som mulig, er det viktig å vite hvordan, hvor mye og hvor ofte gresset skal klippes. Klipper du gresset jevnlig, blir plenen både tettere og jevnere.

Om sommeren bør gresset klippes så ofte som en gang i uken. Hold den gjerne rundt 4 cm høy. Det gjør at gresset blir tett og jevnt, i tillegg til at det motvirker mose og ugress og gir plenen godt med luft og sollys.

Slik lykkes du med en nysådd plen

Får å lykkes med en nysådd plen er det viktig med regelmessig vanning. Du trenger ikke nødvendigvis vanne så mye om gangen, men det må skje ofte. Dette gjør at plenen holder seg fuktig, og at ikke frøene renner bort og klumper seg. Du bør vanne en nysådd plen oftere enn etablerte gressplener.

Vanning av plenen

Prøv å unngå å vanne plenen midt på dagen, da er solstrålene på det sterkeste. Vann derimot på morgenen eller på kvelden, så unngår vannet å fordampe i den varme sola. Bruk gjerne enn vannspreder for å kunne vanne større deler av plenen samtidig.

Så da er det bare å gjødsle og kalke, klippe og vanne, og stelle godt med plenen din, så vil du definitivt få en av de grønneste gressplenene i nabolaget ditt.

Lykke til!

Flere artikler